Paisos Catalans

divendres, 21 d’agost del 2009

Un altre pintor: Rotko (en letó)

Per mi és un gran desconegut. Però n'havia sentit parlar sovint a una de les meves millors amigues ( alter ego, amiga de l'ànima...) a la seva germana li agrada, i molt , aquest pintor. També l'he vist mencionat sovint en un dels blocs que tinc enllaçats. I per fi m'he decidit a tafanejar una mica per la vida i obra de Mark Rotko ( el seu cognom apareix freqüentment escrit Rothko perquè va emigrar a EEUU però era letó). Sembla que la seva vida interior era convulsa perquè va acabar la seva vida de forma voluntària, es va suïcidar ....Les persones que tenen la valentia o la covardia ( és un tema delicat) de prendre aquesta decisió em mereixen tot el meu respecte . Es veu que la seva pintura va evolucionar en etapes ben diferents ...des d'un expressionisme a un surrealisme i finalitzant per una abstracció plasmada en quadres rectangles de colors... Reconec que a mi l'abstracció en pintura em costa...m'agrada l'impressionisme, l'expressionisme, el surrealisme i aquells que no es poden qualificar enlloc...Va néixer a...... millor us deixo l'enllaç de Viquipèdia : http://ca.wikipedia.org/wiki/Mark_Rothko

Aquest quadre del metro és dels anys 30 del passat segle ( impressiona eh? parlar del segle passat....jo hi vaig néixer al segle passat) i m'ha enganxat la força de la imatge...els colors...la soledat inquietant que desprèn....i ara que em queden 10 dies de vacances i tornaré a agafar cada dia metro i autobús ....Espero no sentir-me com en aquesta pintura.....mama por!

6 comentaris:

  1. És un quadre "inquetent", no tinc clar si transmet vibracions positives o no??

    Suposo que és la ignorància, que com deia en Fuster és ben atrevida!! la que em fa fer aquest comentari

    ResponElimina
  2. Hola!!! Doncs jo tampoc no el coneixia ni l'havia sentit nomenar. El quadre, però, m'agrada.

    ResponElimina
  3. Mireia la ignorància és una qualitat molt efímera però si que és un quadre inquietant!

    Hola Kweilan! jo l'acabo de descobrir va morir el 1970 o sigui que és contemporani ...

    ResponElimina
  4. Jo el vaig descobrir fa uns quants anys, però en conec ben poqueta cosa...però té pintures que m'agraden.

    Bon cap de setmana, Elvira.

    ResponElimina
  5. Rothko és molt interessant... Només en sé quatre coses, però ell patia per intentar transmetre a qui observés el quadre els sentiments que a ell el movien a pintar-lo.. Per això tots els seus quadres, o com a mínim els de la última etapa són de grans dimensions en tant que intentava atrapar l'espectador dins els colors.

    Igualment, abans de suïcidar-se ja va deixar entreveure les seves intencions en les últimes obres, que es diuen Dark Paintings, on empra bàsicament negres i marrons.

    ResponElimina
  6. Saps molt de Rotko (m'agrada més dir-li així)Gràcies pel comentari, Clarissa Vaughan

    ResponElimina

benvinguts comentaris