Paisos Catalans

dilluns, 3 de gener del 2011

Haurem de canviar

La llei que prohibeix fumar en espais privats - perquè jo em pregunto: quants bars i restaurants pertanyen a l'Estat?....ja ho sé.. he fet trampa són espais privats d'ús public...portarà més cua del que sembla...per exemple en les nadales tradicionals catalanes...encara es podrà cantar allò de 25 de desembre fum fum fum? No serem denunciats immediatament a la web dels dallonses ? I els tangos ...aquell de fumar es un placer....? canviaran la lletra? ara seria més o menys així: fumant espero que em denunciïn a la web , i mentre fumo sóc proscrita ,il·legal,  il-licita i mirant el fum....ara en faig una versió ( per cert la música és d'un català)
Fumar  no és un plaer
genial, sensual....és il-legal
Fumant espero davant d'aquest esguerro
que em denunciïn a la web dels dallonsis
rere els  verds arbres
que m'amaguen de mirades
Mentre trec fum,
ja no faig cap consum
perquè no entro
a cap bar per fer un cafè
Estirada al banc del carrer
passant fred i suor freda
Veure el denunciant que s'apropa
sol·licit i galant
sentir les acusacions
i les multes que vindran
i el flirteig de nicotina
sentir amb més desig
les ganes de fer fum
i que no em fumin més...


Espero que em disculpeu la boutade 
Nota: Elfreelang no té perquè està d'acord amb el que escriu Elfreelang, som així de contradictòries 

28 comentaris:

  1. Elfree, doncs aquí no coincidirem, i ja em sap greu! Per mi és una llei esperada, i si vols que et digui la veritat, arriba massa tard i tot.

    El que hi ha en joc és la salut de la gent, i no només dels que fumen, que cadascú és lliure de fer el que més li plagui amb la seva vida, si no de les persones del voltant que no fumen.

    I crec que, especialment greu és el fet, quan es parla dels professionals del sector de la restauració i hostaleria que porten anys aguantant aquesta situació (els assalariats, evidentment, que l'amo del negoci feia el que creia més convenient) i està demostrat que han patit i pateixen malalties i, fins i tot, la mort... ho sento, però, torno a repetir, aquesta llei (benvinguda) arriba tard.

    Una única mort, una única malaltia a una altra persona per el simple fet de ser fumadora passiva al seu lloc de treball, ja justifica la creació d'aquesta llei.

    La llibertat d'una persona s'acaba quan comença la de l'altra, i no hi ha més respecte a la llibertat que el respecte a la vida.

    Ho veig així!

    Una abraçada ben grossa!

    ResponElimina
  2. No sempre es pot coincidir , si tens raó porquet...però em sembla una solució massa radical....no poden habilitar espais on poder fumar i que siguin self-service?

    ResponElimina
  3. ui se m'oblidava jo també t'envio una abraçada!!!

    ResponElimina
  4. Hola Elfreelang,
    Sento discrepar, com podras comprovar no soc fumadora :P

    Penso que durant massa temps s'ha permés i no era just per la resta. Ho hem acceptat, però també teniem el dret a respirar l'aire sa. Se'm podria dir, doncs ves a un altra lloc, però ben mirat no era just, que els qui no tinguessim vici fossim els que haviem de sortir del bar.

    Per fi la llei ha prioritzat la salut i jo estic contenta.

    Ara bé, també comprenc que hagi de costar perquè moltes persones del meu voltant són fumadores i tenen molt associat café amb cigar, tartúlia amb cigar, futbol amb cigar,...
    Cal un canvi d'hàbits, però no es perd, penso que hi surt guanyant la nostra salut, la de tots.

    ResponElimina
  5. avui he sentit més d'una veu com la teva, però jo tampoc puc coincidir. S'agraeix moltíssim que el lloc on vaig a esmorzar, on fan els millors entrepans del voltant de la feina, no faci pudor de fum i que en tornar a la feina, no faci pudor de fum.

    S'agraeix i molt.

    Crec que és qüestió de temps i de crear nous hàbits, com diu la Nits. En el fons, tots els fumadors sabeu que fumar no és bo, però ara sentiu que s'us tanca llibertat. Poc a poc s'aniran trobant els llocs on fumar i alhora no molestar.

    I t'ho dic jo, ex-fumadora (i que la nit de cap d'any va fumar una mica i tot. Esclar que lo meu era més tonteria que no pas altra cosa)

    ResponElimina
  6. És una qüestió de salut. Tots sabem que fumar és perjudicial. Per tant, fer-ho é suna decisió individual. I com a decisió individual, la resta no en podem pagar les conseqüències.
    Aquesta llei era necessària i el que és estrany és que no s'hagués tirat endavant abans. A molts països europeus ja fa anys que tenen normes semblants. Calia posar-se al dia.

    ResponElimina
  7. Nits, rits, Albert si ja sé que teniu tota la raó del món però almenys deixeu-me el dret a la pataleta....és dur haver de canviar hàbits per decret!

    ResponElimina
  8. Veiam, srta. contradictòria

    És la llei, contra la llei no s'hi pot anar, o acabaràs sent il·legal...
    Pensa que a partir d'ara gaudirem de prostibuls( amb menors d'edat), tallers tèxtils ( amb treballadors explotats ) i presons, tots, lliures de fum.


    tabac i peles

    ResponElimina
  9. Elfree!!!! T'ho has d'agafar com una oportunitat!!

    Dues abraçades!

    ResponElimina
  10. Doncs, jo discrepo.. crec que les lleis s'estan ficant massa en un àmbit que no els pertany, aviat haurem de demanar permís per parlar .. perquè també hi ha paraules que ofenen.. o permís per tossir.. potser s'encomana algun virus... hi ha tantes coses..susceptibles de perjudicar...
    A mi em sembla que dins d'un respecte que s'espera que companys i amcis tinguin, els fumadors saben què pot molestar o no molestar..
    em poso a la pell dels fumadors i em sento perseguida, mal vista i una mica marginada.. i no m'agrada..
    i tot i així reconec que visc millor en espais sense fum, també en espais on no es crida, també en espais on la gent és més amable.. etc

    ResponElimina
  11. M'emprenyen molt i molt les prohibicions, però aquesta no és de les que més m'emprenyen.
    M'emprenya molt més aquest navegar sense rumb de les lleis i dels decrets (ara si, ara no, ara això i quan encara ho tenim a mitges, tornem a canviar i el "puteig" -amb perdó- que suposen tots aquests canvis pels ciutadans que inverteixen el seus diners en fer unes reformes que mesos després...els quedaran com a hipoteca!).

    Com que sé que he de deixar de fumar, "ho tinc clar" (?) però no me'n sento gens segura de poder...potser per això no estic tant empipada. Potser sigui una empenteta més! O no!

    Sempre queden les terrasses per fer un tallat i ben abrigadetes...:)

    Una abraçada!

    ResponElimina
  12. On és l'aire sa? On, l'aigua clara? I l'enciam sense pesticida? I el peix sense mercuri? I la carn sense antibiòtics? No sigam ingenus. Abans i ara el problema no es redueix a fumar o no als llocs públics, sinó als mal educats o als que respecten als altres. No s'educa a la gent per decret. D'altra banda, quan es prohibirà l'ofici de miner? O no tenen el mateix dret que els cambrers a respirar un aire un poc menys contaminat? I tants d'altres treballs amb efectes secundaris. En lloc de repartir la feina i estar menys hores exposats als efectes nocius, exprimim a uns pocs i enviem a l'atur als altres. Què bé planificada està aquesta nova esclavitud. No puc entendre una societat tan hipòcrita i cega.

    ResponElimina
  13. gràcies senyor Gregori ben mirat si anés a presó a un psiquiàtric em deixarien fumar...
    Gracies de nou porquet !
    lolita uf quin pes em treus de sobre...gràcies! si estan ficant-se a tot arreu...mentre no m'enviïn un mosso d'esquadra a vigilar si fumo a casa! encara que ves a saber! després faran lleis sobre com hem de caminar...i prohibiran els baixets per no donar la talla...jo penso que haurien de deixar alguns locals on es podés fumar tipus self-service i seria una bona solució...sóc una proscrita lolita!
    fanal blau no sé pas jo de moment malgrat saber que fumar no és bo per la salut potser reduiré però ara no em dona la gana deixar de fumar per decret! potser em constiparé més si he de fumar i esmorzar a les terrasses...gràcies fanal blau!

    ResponElimina
  14. glups! si prohieixen els baixets o biaxetes per no donar la talla...ho tinc "xungu"! :)
    tinguis un bon dia!

    ResponElimina
  15. Jo no discreparé gaire de tu... de fet, per què no hi poden haver espais ben determinats, delimitats i airejats per a fumadors?

    Em sembla molt bé que intentin protegir al no-fumador i quen o s'hagi de menjar el fum d'altri. Però tot es podria haver fer d'una forma més coherent. A més a més, si tant dolent és el fumar... per què no ho prohibeixen? serà que ja els va bé fer els quartos amb els impostos?

    I sí, ser fumador passiu és una putada i s'ha d'intentar que ningú ho pateixi. Però també ho és viure al costat d'una Nuclear, "ensumar" cada matí els flaires que venen de la petroquímica de Tarragona, etc. (i provablement pitjors...) i ningú diu res!
    casuncoi!

    *Sànset*

    ResponElimina
  16. fanal blau dins la categoria de baixets /tes també m'incloc eh! encara més xungo sí....talons i xanques per decret hehehehehe!
    Gràcies Sànset ara podré dedicar-me a snifar ...colònia o els aromes d'aixella suada del metro que també són perillosos per la salut...per quan una llei que obligui a dutxar-se i a fer ús del desodorant?

    ResponElimina
  17. Jo també hi discrepo i ARA sóc fumadora, tal i com n'he estat Ex; aquesta llei ha trigat massa, semblava talment una agonia, si s'haguès portat a terme quan tocava, ara no semblaria tan radical.
    Habilitat espais exclusivament pels fumadors, doncs no cal, tenim el carrer i casa nostra... prefereixo parcs, papereres noves, més llibres a les biblioteques, no ho se, coses útils per a tothom... per què penseu que els fumadors hem de gaudir d'un tracte especial? Ja el tenim quan anem a la seguretat social i no ens fan pagar de més (com volien fer a Amèrica i segons quins governs) per haver-nos fotut enlaire la nostra pròpia salut

    ResponElimina
  18. Jo agraeixo que no es pugui fumar. No m'agraden les prohibicions però el fum em molesta molt.

    ResponElimina
  19. Wanderlust no sé a mi em sembla bé preservar la salut dels no fumadors però em sembla que prou diners a la SS ja pago i a més els impostos corresponents també i això del carrer jo no n'estaria tant segura dintre de poc el carrer tampoc serà un espai on es pugui fumar, això sí les fàbriques que empudeguen els rius i el cel no cal que deixin de fer-ho...paguen les multes corresponents i a seguir contaminant...així els obesos també haurien de pagar una taxa? i els alcohòlics i els ludòpates i els qui estan en perill d'exclusió social? la societat és plena d'hipocresia ...no hi locals destinats a punxar-se heroïna en condicions sanitàries adequades? tenen dret a ser tractats amb respecte no? els fumadors/res som com els heroïnòmans? Dispensa wanderlust m'he embalat...
    Kweilan jo sóc fumadora i també em molesta el fum...gràcies per comentar!

    ResponElimina
  20. Sóc FUMADORA, i no m'agrada gens la nova llei, i no m'agrada no poder fumar al bar després del cafè, i no m'agrada haver de controlar on fumo i on no anant pel carrer, i no m'imagino (perquè encara no he sortit) com serà anar a un pub o discotèca i no fumar!!!! Però m'ho miro pel costat positiu i penso que em servirà per fumar menys!!

    Ara, que no em venguin la moto de que l'estat es preocupa per la meva salut amb aquesta llei...

    ResponElimina
  21. No sóc fumador, però puc entendre perfectament les teves raons. No m'agraden els extremismes i crec que molt sovint, les lleis obliden el principi de que en el terme mig hi ha la virtut.

    ResponElimina
  22. Oh! Molt d'ull que entre la Sinde i el tabac, et tancaran el blog!!

    :)

    heretge!!

    ResponElimina
  23. Doncs ho trobo un debat força interessant.

    He estat fumadora, però mai vaig ser-ho "molt", així que el dia que vaig dir "prou" va ser "prou" i ja està :-)

    Penso que la salut està per damunt de tot... però algunes de les prescripcions d'aquesta llei les trobo absurdes, tan "extremes" que fins i tot dubtava de si era broma quan les vaig sentir... es prohibeix fumar també al carrer si passes a prop d'una escola... si?? Al carrer?

    En fi... penseu que, veritablement, trobar-se bé és molt important i aprofiteu per mirar de deixar-ho :-)

    Petonassos!!

    ResponElimina
  24. Fa gràcia perquè llegeixo posts dels defensors del tabac, però no són ells els que parlen, sinó les seves addiccions. Amb el cap clar, pensat fredament, qualsevol que hagi llegit una mica, i ja no et dic els que ho hem estudiat, s'adona que fumar és pitjor que jugar a la ruleta russa. Cada cigarreta t'acosta més al desastre. El problema és que, probablement, quan t'adones del desastre, ja és massa tard, i llavors et toca pagar força temps el dubtós 'plaer' que has obtingut durant anys. La ruleta russa és més agradable, saps? Si no dispara l'arma, segueixes. I si dispara, tot s'acaba, i no pateixes més.

    Hi ha tantes coses dolentes que pot fer el tabac, tantes, que ni te les imagines. El càncer només n'és una. I fins i tot dit així ens quedem curts. Fumar no només provoca càncer, sinó que fa més coses amb el càncer.

    Ara bé, qui es vulgui suïcidar, jo no hi tinc res en contra, no sóc religiós, i no comparteixo aquest tabú de la mort. Jo triaria altres mètodes més ràpids, això sí, però no ho critico. Però el que sí que no toleraré és que em matis a mi. Mata't tu, si vols. A mi deixa'm viure el que em quedi. Aquesta llei fa segles que és necessària. I ningú, mai, no em convencerà del contrari.

    ResponElimina
  25. Mil gràcies adbega!
    Josep Lluís, gràcies! el punt mig l'hem perdut per desgràcia!
    Olguen espero que no me'l tanquin hehe ,
    Assumpta jo sóc fumadora però sempre he tractat de ser respectuosa amb els altres i he demanat permís per a fer-ho...el que més em fot és que promoguin una web i ens empenyin a fer de denunciants...ho trobo una mica repugnant la veritat! fa anys vaig treballar a un institut on al costat teníem un centre que atenia a persones drogodependents i molts cops els alumnes els veien punxar-se o intercanviar-se droga impunement i no el teníem pas a 300 ni a 100 metres....vivim en món absurd! abraçades de part d'una proscrita!

    ResponElimina
  26. Ho vaig dir en un altgre lloc. Si feies un pecat i te'n confesaves... ja està.
    Ara l'ESTAT està en la edat de les prohibicions, no cal que les digui, les sabeu... ara, potser no sabem les que vindran... i crec que és aixó el que mola, per que el tabac, el que no fuma ho tgroba bé i él que fuma troba que se li posen damunt i d'una manera que sembla que sigui un criminal... denunciem... venga, tu fumes, doncs a la presó que alló podràs fumar... i al qui roba, al que mata, al que ... creieu que no és que l'educaació ha mort i...
    Efre, jo com tu m'ho prenc amb conya,,, I conto fins a 100 per no enfadar-me... Com deia allà a casa el Benestar no és per tots.
    Els que vivim al camp podem fumar si els ocellets no ens ho prohibeixen, però tenim nuclears, que no maten, rius plens de... que no maten... en fi... Jo me'n en ric i no em fa cap gràcies. a si, jo no he fumat mai, en canvi el meu germà si i va morir del fum...Anton.

    ResponElimina
  27. Mil gràcies Anton tu si que no ets home de fums! tens raó en el que dius

    ResponElimina
  28. Ei, jo havia comentat aquest post. Si l'has esborrat no passa res, perquè potser era una mica desagradable. Però si no has estat tu, potser l'han vetat els de blogger i s'haurà quedar a l'apartat de comentaris perquè tu el moderis, a les pestanyes de modificar coses al blog, comentaris/correu brossa.

    ResponElimina

benvinguts comentaris