Paisos Catalans

dilluns, 22 d’agost del 2011

Un segle de Valor, onze anys sense ell

http://1entretants.ning.com/profiles/blogs/100anysdevalor-1





Us deixo aquest vídeo on parla ell mateix.....Enric Valor fou escriptor,  rondallaire , novel.lista , gramàtic , lexicògraf....entre altres premis fou Premi d'honor de les lletres catalanes, premi de les lletres valencianes, Creu de Sant Jordi....i un notable impulsor i estudiós de la llengua catalana ( o digueu-li valenciana si voleu tant és) de la cultura...fou un home que honorà el seu cognom...em pregunto que ens diria dels atacs a la seva i nostra estimada llengua....
Crec que seguiria dient això:
 
Uns mesos abans de morir, en el discurs pronunciat durant la investidura com a Doctor Honoris Causa per la Universitat Politècnica de València, Enric Valor diu: "Davant de tot açò, cal dir que tots els valencians estem moralment obligats a contribuir a l'ús, el conreu, el respecte i la difusió del valencià, el nostre català; i encara que els estudis d'altres llengües puga enriquir-nos, no podem consentir la destrucció cultural i espiritual del nostre poble per mitjà de la implantació totalitària d'un altre idioma. Com bé deia el meu amic Sanchis Guarner, la pèrdua de l'idioma propi significa la mort cultural d'una pàtria". 
Extret de http://www.escriptors.cat/autors/valore/pagina.php?id_sec=2940

13 comentaris:

  1. Jo també penso que continuaria dient exactament el mateix i amb la mateixa raó.

    ResponElimina
  2. Doncs entre tots hem de contribuir a que no arribi mai "la mort cultural de la nostra pàtria", ni la mort física del nostre país.

    ResponElimina
  3. Reconeixent la meva ignorància diré que no coneixia a Enric Valor. Val la pena recordar a aquestes persones que treballen o han treballat per a que la nostra llengua comuna no es perdi, encara que jo sóc pessimista de mena.
    Salutacions

    ResponElimina
  4. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  5. Les paraules de Valor, paraules sàvies i clares. Paraules que segueixen reivindicant, malauradament encara ara i avui, el de fa tants segles que maldam per aconseguir. Però vaja, amb Valor sempre, seguirem endavant.

    (Per cert, m'he autoeliminat abans perquè tenia una falta d'ortografia molt lletja i no he sabut rectificar-la ;-)

    ResponElimina
  6. I curiosament en moltes citacions de Valor apareix el nom de Manuel Sanchis Guarner, que enguany també fa cent anys que va néixer. Un altre homenot valencià!

    ResponElimina
  7. De vegades penso que no es "valoren" prou persones com ell. Gràcies per aquest recordatori.

    ResponElimina
  8. M'ha agradat conèixer (una mica, hauria de llegir més) aquest treballador de la llengua. Per cert, sempre és un plaer escoltar Veles e vents.

    ResponElimina
  9. Millor no parlar-ne de tot el que està fent el govern valencià amb figures com Valor, Sanchis Guarner o Estelles... Que avui és un dia d'homenatges no de necrològiques.

    ResponElimina
  10. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
  11. Gràcies a tots pels vostres comentaris! hem de seguir amb valor o sense!

    ResponElimina
  12. Elfree, que bé ho has explicat! si més no, els valencians tenim, més que mai, aquesta obligació moral i una forma de dur-la endavant és retre homenatge a aquests homes, guardians dels mots, ja que les nostres institucions no ho fan.

    ResponElimina
  13. Senyoreta Reykjavic gràcies i afegeixo no sóc valenciana però em sento part d'aquesta gran pàtria que és la llengua comuna ....les vostres causes són les nostres causes!

    ResponElimina

benvinguts comentaris