Paisos Catalans

dimarts, 1 de gener del 2013

Primer matí de l'any publicat el primer vespre

Silenci de diumenge de festa sense ser-ho, no recordava que avui els quioscs no obrien, complicat trobar una cafeteria oberta, al carrer, una colla de coloms competien per les molles esparses per la voravia amb mitja dotzena de cotorres verdes, fan goig les cotorres, una taca verda lluent entre mig de la grisor blavosa dels coloms malaltissos, això sí , trossegen les capçades de les palmeres com si fossin cucurutxos de gelat desfent-se sota els seus becs depredadors, contemplo de lluny una figura humana que monologa recolzada qual torre de pisa a la paret, deu anar ben torrat , penso, i me n'adono que encara existeixo tot sent conscient que algú està pensant dins el meu cap i per força dec ser jo, o alguna entitat que reconec meva...al capdavall quina importància té ?
L'any passat , bé fa dos dies a tot estirar, dues morts de persones que per la seva vàlua personal i professional m'han colpit; la del Moisès Broggi i la de Rita Levi Montalcini; curiosament els dos a l'edat de cent-quatre anys; el primer fou un gran cirurgià, humanista i persona compromesa, i la Rita premi Nobel pels seus importantíssims estudis sobre el factor de creixement neuronal....importantíssim descobriment que va obrir tot un camp enorme de possibilitats per la possible curació del parkinson i altres trastorns neurològics,   ara m'han agafat les ganes de llegir-me les Memòries d''un cirurgià i potser les de  rellegir-me El as en la manga  de la Rita Levi, un assaig que tira per terra el mite del declivi mental de la vellesa i ho fa a través dels exemples de vides tals com les de Picasso, Galileu....jo el llibre me'l vaig llegir en català publicat per l' editorial Empúries, ara només es troba en castellà però us el recomano .... 
Aquest primer escrit del 2013 l'he pensat al matí quan caminava pels carrers gairebé desèrtics a la recerca d'un diari ( havia oblidat que avui no n'hi havia) us desitjo un bon any ara ja encetat això si ull amb la despesa de llum, d'aigua i de tot  .....i a esperar  fent camí cap a la llibertat d'un jou que ens esprem com a taronges i no ens torna ni el suc ni les peles   .....post núm 998! 
Tant anunciar l'efemèride i no faré res especial crec ....o no....o sí....potser escric les mil raons per ser un poble lliure independent ..... 

15 comentaris:

  1. No he llegit cap llibre ni de Broggi ni de la Rita, i em sap greu... els hauré de buscar.

    Ara que em faig gran això que el declivi de la vellesa es posi en qüestió, ja m'agrada.

    ja t'acostes als 1.000... aquesta que dius seria una bona manera de celebrar-ho.

    ResponElimina
  2. Defuncions sensibles, certament, tot i que ha de reconèixer que no conec la seva obra. Mala manera d'acabar l'any, però podem pensar que amb el temps que portem de 2013 ja ha nascut algú que serà important d'aquí uns anys.

    ResponElimina
  3. Jo tinc les "Memòries d'un cirurgià", el va llegir en Josep Lluís fa un parell d'anys i, només de sentir-n'hi parlar a ell ja tenia ganes de llegir-lo jo... Ara ho faré! ;-))

    Bon any, guapa!!! :-))

    ResponElimina
  4. No conec cap del dos llibres que fas referencia.
    El del Broggi m'atrau molt. Demà miraré si el trobo a la biblioteca.
    Bon any, Elfree!

    ResponElimina
  5. Algú hauria d'escriure alguna cosa que tirara per terra també, el declivi de les cames a la vellesa.

    ResponElimina
  6. Doncs m'acabes de descobrir el personatge de la Rita Levi, no en tenia ni la menor idea... i no serà perquè no hagi viscut anys entre nosaltres.

    Tu havies oblidat que no hi havia diaris però el meu oblit (o desconeixement) és encara molt pitjor!

    Salut i molt bon any Elfri!

    ResponElimina
  7. Uns se'n van
    i n'arriben altres de nous
    o no tan nous

    I tu, Elf ( et puc dir Elf? ) prepara un post nº 1000 en plan
    1714
    o no
    millor en plan 2014

    ResponElimina
  8. Elfree!
    Bon any guapa!
    T'admiro molt (pels 998...) i si escrius les mil raons... ens haurem d'agenollar al teu pas!
    ;-)

    Petons!

    ResponElimina
  9. La veritat és que vaig descobrir en Broggi fa 2 anys quan va ser portada del núm. 1 de l'Ara, després vaig llegir el llibre que dius i em va agradar molt. Era un home molt intel·ligent.

    ResponElimina
  10. el compte enrera s'acaba... d'alguna manera ho haurem de celebrar! ni que sigui prenent una copetra aquí a casa teva...
    bon bon bon bon Any!

    ResponElimina
  11. mil gràcies a tothom! Carme jo ja fa temps que em llegeixo els llibres a destemps , ell llibre de la Rita Levi és molt recomanable, ella mateixa i el doctor Broggi en són dos exemples de com arribar amb plena lucidesa! no sé pas com celebrar-ho però alguna cosa faré ...
    XeXu si són dos morts sensibles l'un pel que ha significat per la medecina, l'humanisme i Catalunya i l'altra pels seus importantíssims descobriments! tens rao ves a saber quantes persones que seran molt importants hauran nascut ja aquest any!

    Assumpta sí ho tinc ben fresc , que el Josep Lluís se'l va llegir i en fa fer un post i tot crec...jo tractaré de demanar el llibre als reis mags.....bon any! guapa guapa no sóc tiro a baixeta, no sóc alta ni esvelta, porto els cabells curts i pels de cabells canosos però en fi si tu ho dius.... tu si que ets guapa!
    Glòria els dos llibres són de molt bon llegir...molt bon any !
    jpmerch no dubtis que d'aviat algú descobrirà el remei per les cames!
    porquet hi ha tantes coses i persones al món que és impossible estar al cas de tot...molt bon any porquet!
    jeje si em pots dir Elf si a canvi et puc dir Gregor! no sé pas encara com puc celebrar els mil! bon any!
    novesflors ara que m´hi acosto sento una mena de vertigen!
    Bon any veí de dalt!
    mar guapíssima hehehe no crec pas que t'hagis d'agenollar vaig començar a fer una llista i vaig encara no pel 40 o sigui que hauré de pensar una altra cosa...abraçades!
    Deric si era un home molt intel·ligent i a més un home bo ...bon any!
    lolita si una copeta virtual o real estaria bé però sense alcohol perquè mil copetes ens farien anar de tort molt bo rebò any nou del tretze!

    ResponElimina
  12. Bon any 2013. Tant de bo la referència que fas als personatges que ens han deixat, no ens deixin d'ajudar en un humanisme imprescindible en les nostres activitats.

    ResponElimina

benvinguts comentaris