Paisos Catalans

dimarts, 13 de desembre del 2016

Un pas de puça

Avui és santa Llúcia, que ens conservi la vista .....la dels ulls i la del cor i l'enteniment per veure-hi clar on hi ha boira i tenebres , per veure-hi clar on hi ha mentides i trampes ......és la santa patrona de les persones cegues i les qui tenen alguna malaltia visual , la jove Llúcia va ser detinguda, empresonada i torturada per la seva fe cristiana i li van extreure els ulls ......i també és la prtona per exgensió de tots els oficis on cal tenir bona vista : modistes, sastres, afiladors , escriptors i escriptores ....
I la festa literària  és també per això , la nit de Santa Llúcia , la festa de les lletres catalanes, ,organitzada per  Òmnium  que atorga diversos premis : el Sant Jordi de novel.la , El Carles Riba de poesia etc , enguany es celebra la 66à edició i es farà no exactament avui sinó el proper dia 16 a l'Hospitalet de Llobregat .

Fa anys era el costum i la tradició que tal dia com  avui s'inauguraven les fires de pessebres i verd de l'avinguda Catedral i la de la Sagrada Família a la ciutat com cal....comtal , ara d'uns anys ençà cada vegada anem més d'hora i des de finals de novembre ja hi són les paradetes .....

L'anomenada Fira de Santa Llúcia que és com es coneix i  es coneixia , sembla que data del segle XVIII , la dels jardinets de la Sagrada Família és del segle XX i l'inici l'any 1962  ( l'any de la gran nevada )

Entrant en el món tan ric nostrat de refranys, dites i expressions avui se'l sol dir que per Santa Llúcia un pas de puça per Nadal un pas de pardal ....referint-se que el les hores de sol del dia es van allargant, poc a poc, alhora que les de la nit minven .

 Per Santa Llúcia un pas de puça, per Nadal un pas de pardal, per Sant Esteve un pas de llebre i per Any Nou un pas de bou i us deixo una entrada del Pàmies sobre el tema que va precisament pel calendari d'advent el 2010 



17 comentaris:

  1. I encara sóc a temps de passejar-me pel fantàstic mercat davant la Catedral. No me'l deixaré pas perdre!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ferran tu per aquí! molt contenta de llegir-te i dius que estàs per Barcelona ! no te'l perdràs pas encara en tens per uns quants dies més , una abraçada !!!

      Elimina
  2. Al fil del post anterior: El mundial ... fa pena que les festes i, especialment, aquestes, esdevinguin només en la necessitat de consumir. Abans les festes de Nadal eren en nadal i si de cas, una setmana abans, començava a olorar a Nadal. Avui, des de finals de novembre sembla que ja estem a les festes nadalenques, per això no és estrany que cada dia més persones fugin d'aquestes celebracions. Els poderosos volen que només sigui consumir.

    ResponElimina
    Respostes
    1. estic d'acord Alfonso ....només volen que consumim i al mateix temps els salaris no els volen apujar quina contradicció oi?

      Elimina
  3. M'he empollat totes les explicacions sobre el pas de puça. Ho sabia, però no me'n recordava ben bé com anava. A veure si d'aquesta ja me'n recordo per sempre.

    Gràcies!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. de res vaig consultar i tot a la mare i se les sap totes !!!

      Elimina
  4. A mi també em sorprèn que la Fira de Santa Llúcia ja faci mig mes que funciona.
    I sí que necessitem oculistes metafòrics pels que, políticament, tenen boira a la visió.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Xavier ni santa Llúcia crec que hi pugi fer res per aquests qui dius

      Elimina
  5. tenim tanta gent que no s'hi veu que santa Llúcia hauria de ser cada dia, dues vegades. I a les eleccions un parell de santes a cada col·legi electoral, a veure si d'una vegada la gent es fixa amb el que vota.

    ResponElimina
  6. Que Santa Llúcia us conservi la vista. La meva mare és modista i aquesta és una festa assenyalada.

    ResponElimina
    Respostes
    1. sí i de fet és extensiu a totes les professions per les quals la vista és essencial

      Elimina
  7. Jo coneixia el de per Santa Llúcia un pas de puça i per Nadal un pas de pardal, però res sabia de S Esteve ni del Any Nou. M'agraden molt els refranys!

    ResponElimina
    Respostes
    1. són més coneguts els dos primers ....jo he he hagut de demanar una mica d'ajuda materna

      Elimina
  8. No em sonava gens aquest refrany! I ara ja sé a què es refereix, saviesa popular que s'avança una mica a la científica (cosa d'aprofitar el santoral), ets sàvia, Elfree!

    ResponElimina
  9. no Gemma ,jo sàvia? no, els refranys ho són!!!

    ResponElimina
  10. El pas de puça per a mi ho és com si fos d'elefant!

    ResponElimina

benvinguts comentaris