Paisos Catalans

divendres, 14 d’abril del 2017

La incerta glòria d'un matí d'abril

Curiosa coincidència del calendari , avui fa anys, ja molts, de la proclamació de la segona República .....ja altres anys he escrit quedant-me amb la proclamació de la ídem però Catalana que va fer en Francesc Macià des del balcó de la Generalitat, i avui és divendres sant .....dia de processons a Barcelona com la que a la tarda surt de l'església de sant Agustí; com que gairebé tot és tancat i acostumo , acostumem el meu alter ego i jo a esmorzar fora  , avui ho hem fet en un bar regentat per paquistanesos , són extremadament amables .....

i ara que tenim la magnifica i personal pel·lícula sobre la novel.la ( que encara no he vist) espero que  a qui  la vagi a veure  li obri la gana de devorar el llibre d'en Joan Sales .Un llibre imprescindible.

I al solet d'un divendres sant , sota la mitja ombra d'un pi , prop de palmeres i de mèlies.....sí sí hi tenim aquests arbres i també una variada fauna  ocellaire....i això a la ciutat  comtal.... fauna alada.....diversa com els meus pensaments .....divagant ....una part del meu cervell fent memòria d'altres dècades enrere ( això em fa adonar del implacable i impecable  pas del temps)......costums que es perden pel camí o potser s'adapten i es transformen...el meu pare deia que per divendres sant estava vetat escombrar perquè si ho feies després tot l'any tenies formigues .....

Cotorres, gavines , els coloms de sempre, i ens el darrers anys tórtores , moltes tórtores arreu amb el seu cridar especial que no sé com es diu però ho cercaré , ah són tórtores turques , i si visiteu aquest enllaç de la web ornitho.cat veureu la varietat d'aus tals com :

Dada provinent d'una llista completaEspècie comuna 
Gavià argentat (Larus michahellis)

Dada provinent d'una llista completaEspècie comuna
Coloms roquers (Columba livia) 

Dada provinent d'una llista completaEspècie comuna 
Tórtores turques (Streptopelia decaocto) 

Dada provinent d'una llista completaEspècie comuna × 
Cotorretes de pit gris (Myiopsitta monachus) 

Dada provinent d'una llista completaEspècie comuna × 
Orenetes vulgars (Hirundo rustica) 

Dada provinent d'una llista completaEspècie comuna × 
Estornells negres / vulgars (Sturnus unicolor / vulgaris)

Dada provinent d'una llista completaEspècie comuna × 
Pardals comuns (Passer domesticus)

Dada provinent d'una llista completaEspècie comuna × 
Gafarrons (Serinus serinus)

Ànec collverd (Anas platyrhynchos)

Espècie comuna × 
Cotorres de Kramer (Psittacula krameri)

Espècie comuna × 
Cotorretes de pit gris (Myiopsitta monachus)

Espècie comuna
Cuereta blanca vulgar (Motacilla alba)

http://www.xtec.cat/~fturmo/d108/ocells/tortora.htm


i moltes més aus .....m'agrada la llum del mes d'abril, aquest sol primer tebi i tímid al matí que s'enfila fins la tarda en un crescendo escalfador de pells i de consciències .....la piuladissa .....sentir el parlar dels diferents ocells entre ells .....per cert es deuen entendre un colom i una tórtora , una cotorra i un pardal , en quin idioma parlen les gavines? tenen una mena d'esperanto ocellaire ? 




Saben els ocells quin dia és avui? 



Saben les tórtores que "la incerta glòria d'un dia d'abril", frase de la qual Joan Sales va treure el títol de la seva gran novel·la pertany a l'obra de Shakespeare : Els dos cavallers de Verona  i saben les tórtores, les cotorres , els coloms, les merles i els pardals que en Sales es referia precisament a la incerta glòria d'un matí del dia 14 d'abril del 1931? 



Saben els rajos de sol que si avui és divendres sant després  és pasqua de resurrecció?














17 comentaris:

  1. Gairebé m'avergonyeix dir que no he llegit 'Incerta Glòria', però he de dir que em fa una mica de mandra, ho reconec. Tampoc crec que miri la pel·lícula, almenys al cinema, però a veure si això m'anima a llegir-lo algun dia, perquè crec que hauria de fer-ho.

    D'aquí a una estona me'n vaig a commemorar la República, la nostra!

    ResponElimina
    Respostes
    1. mira jo he trigat molts anys a decidir-me a llegir-lo, de fet farà , no ho recordo exactament, un parell d'estius que me'l vaig llegir i de debò no me'n penedeixo, els llibres ens trine en el moment adient i mai abans ...ja et cridarà quan toqui...la pelí de fet és una versió molt personal i lliure però venint de qui ve ,el director de pa negre com la productora ja és garantia que deu ser de qualitat ...
      Visc la república catalana of course!

      Elimina
  2. En Josep Lluís l'acaba de llegir. El va demanar fa cosa d'un mes a la biblioteca i l'ha llegit força ràpid, tot i que és molt gruixut! :-)

    Al principi no li acabava de fer el pes i a mida que anava avançant, cada vegada li agradava més... Al final diu que sí, que li ha agradat força :-)

    De totes formes m'han dit (jo no en tinc ni idea, eh? vull dir que no poso la mà al foc) que la pel·lícula et pot agradar o no, però que tampoc és molt fidel al llibre.

    Interessant en Sales, que va ser militant del Partit Comunista Català i va acabar afiliant-se a Unió Democràtica de Catalunya (aquella Unió que no té res a veure amb la que s'ha carregat en Duran... mare meva!!)

    ResponElimina
    Respostes
    1. a tu també t'agradaria Assumpta, és molt més que una novel-la, és poesia pura, és deliri surrealista , és una profunda reflexió personal sobre la fe i també és descregut ....la dona d'un dels protagonistes acabarà per anar clandestinament a missa, dóna una visió sobre el front de guerra desencantada cruel i irònica, fa unes descripcions de paisatges genial i brutal...jo te la recomano ....no deixa indiferent

      Si sobre la peli tens raó és una versió molt personal del director però també tinc clar que està molt ben feta i els treball dels actors i actrius és excepcional, tal Com dius en Sales va ser un personatge, una persona de matisos i contrastos, i un home de cultura que va fundar l'editorial club editor...no res a veure amb Carrasco i Formiguera un dels prohoms d'UD que va ser assassinat durant la guerra

      Elimina
  3. A veure si per fi arribem a la república catalana tan desitjada per tantes generacions...

    Jo tampoc he llegit Incerta glòria i crec que ja no es pot posposar més el tema...

    ResponElimina
    Respostes
    1. quan et vingui de gust llegeix-la és molt més que una novel.la , te la recomano vivament!

      Elimina
  4. Jo, juntament amb les tòrtores, no sabia a què es referia en Sales amb la incerta glòria.
    Per sort ahir em va fer mandra escombrar, però ara ja sé que hi ha dies que és convenient no fer-ho.
    Visca la República Catalana!

    ResponElimina
    Respostes
    1. doncs m'alegro que ara sàpigues que es referia a unes paraules de l'obra de Shakespeare....

      Visca la República Catalana!

      Elimina
  5. No sé queè saben els ocells però a mi també m'agrada l'abril.

    ResponElimina
    Respostes
    1. jo preguntaria directament a les tórtores o a les merles segur que et respondrien novesflors , el que passa és que la seva resposta és en idioma ocellaire

      Elimina
  6. No he llegit el llibre però la pel.lícula em va agradar molt, passions i guerra, em va atrapar. Sempre és bonic el 14 d'abril, crec que s'ho diuen els ocells entre ells.

    ResponElimina
  7. Si algun dia tens ganes i temps, el llibre és gruixut ,fes-ho!
    si sabessin parlar la parla dels ocells segur que ens sorprendríem del que diuen

    ResponElimina
  8. Jo el vaig llegir ja fa moltíssims anys, de joveneta, però no estava preparada per entendre'l. M'agradaria poder tornar a fer-ho, i més després de llegir el teu post tan engrescador.

    ResponElimina
    Respostes
    1. a mi també m'ha passat de vegades he llegit algun llibre quan no era el moment i al cap dels anys l'he tornat a rellegir amb plaer i amb una nova mirada....segurament si hagués llegit Incerta Glòria fa anys no m'hagués impressionat tant com ara que fa ja dos o tres estius que el vaig llegir ....

      Elimina
  9. Jo només sé que ja és primavera, i la llum i el solet ens crida a gaudir de la vida i sortir al carrer!!!
    Gràcies per la recomanació i una abraçada!!!

    ResponElimina
  10. doncs si és primavera....i la llum convida a sortir al carrer,
    abraçada de primavera!

    ResponElimina
  11. Els ocells no ho saben que ens alegren la vista i les oïdes.
    Com tu mateixa, el 14 d'abril vaig dir: Visca la República Catalana!

    ResponElimina

benvinguts comentaris