Paisos Catalans

dissabte, 21 d’octubre del 2017

1830 la llibertat guiant el poble ( relats conjunts)

Eugène Delacroix, 1830, La llibertat guiant el poble 
Mira nen , mira bé aquest quadre .....significa la llibertat .....fa segles a França  la societat era feudal, et sona ? feu-da-lis-me no ,no he dit federalisme sinó feudalisme, els reis tenien un poder absolut , el poble patia gana i no tenia ni drets , la societat es dividia en estaments separats  i el anomenat tercer estat eren els burgesos ,enfront al clergat i la noblesa que no feia brot i tenia uns privilegis d'escàndol amb el rei al capdamunt ...de fet la democràcia no existia tal com la coneixem ara , el vot era restringit ....mira et copio literal un fragment de l'enciclopèdia......corria l'any 1789
" Enfront de la resistència oferta per la noblesa i del rei, els diputats del tercer estat, reunits el 20 de juny en un local improvisat, la sala del joc de pilota, ja que el rei havia tancat l'assemblea, i erigint-se com a intèrprets de la voluntat de la nació, es van comprometre solemnement a donar una constitució a França mitjançant el Jurament del jeu de paume. Alguns membres de la noblesa i el clergat s'hi afegiren. Els Estats Generals es convertiren, per voluntat del tercer estat, en Assemblea Nacional Constituent que volia transformar el país en una monarquia constitucional i parlamentària, i abolir les restes del feudalisme encara vigents."

Fixa't que els fets són més actuals del que sembla, amb les degudes diferències és clar,   ara els seguidors del Mariano Déu del sol egipci pronom personal i conjunció dirien : una facción sediciosa y tumultuosa separatista dieron un golpe de estado al estado y al rey ...habiendo éste clausurado  la asamblea , los sediciosos en fragante delicto se arrogaron , minoria que eran, el poder del pueblo acallando y prescindindiendo de la gran mayoria silenciosa de éste  " 

I una altres dirien : el tercer estat ha de demanar a la noblesa i al clergat i al rei un pacte acordat......no poden en cap manera ignorar la part francesa que no ha decidit res 

Et copio un altre fragment : "El 26 d'agost de 1789, l'assemblea constituent aprova la Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà. El nou text recull la influència de la Declaració d'Independència dels Estats Units d'Amèrica (1776) i del pensament dels filòsofs il·lustrats del segle XVIII. La Declaració francesa reconeix drets inalienables i imprescriptibles: llibertats individuals, igualtat civil davant l'impost i davant la llei. En concret, proclama la igualtat de tots els homes (article 1) i dels seus drets naturals i inalienables, com la llibertat, la propietat, la seguretat i la resistència a l'opressió (article 2); declara la preeminència de la sobirania de la nació; assevera que la llei ha d'ésser l'expressió de la voluntat general (article 6); instaura la llibertat d'opinió, d'impremta i religió, estableix la separació de poders ..." 

Ara fill en aquest quadre la bandera seria l`estelada .....ens volen fer recular als temps de la monarquia absoluta ......tenim intervingudes les finances , amenaçats la majoria de càrrecs electes del país i detenen i engarjolen persones pacifiques , el rei .....s'assembla molt a Lluís XVI.....i també a un tal Felip V .....

7 comentaris:

  1. Fa dos-cents anys que tenim una revolució pendent. O 300 depèn de com es miri.
    Tenen la llibertat segrestada a Soto del Real.
    La República imparable. La dona de l'estelada ens mostra el camí!

    ResponElimina
  2. Estan molt entestats a fer-nos recular però nosaltres també ho estem a avançar democràticament. Ens ho posaran (de fet, ja ens ho posen ara, avui mateix) molt difícil però jo encara confio que ens en sortirem.

    ResponElimina
  3. EL MON PERMETRA,UN NOU GETTO DE VARSOVIA?

    ResponElimina
  4. Els francesos no deuen tenir massa memòria històrica, perquè fan la gara-gara a en Rajoy, ah i el rei segueix tenint privilegis...No sé si els nens d'avui dia seran capaços d'entendre el significat de la paraula llibertat...De moment el poble permaneix unit...I els caps ara els tallen els altres!!!
    Petonets.

    ResponElimina
  5. Uns bons ideals per seguir... avant!!!

    ResponElimina
  6. moltes gràcies pels vostres comentaris !!!

    ResponElimina

benvinguts comentaris