Paisos Catalans

diumenge, 13 d’abril del 2014

Interpretant el sentiment i els anhels del poble....

Demà és 14 d'abril , i no me'n puc estar de recordar al President Macià , quan al 1931 va proclamar la república catalana, el 2009 en el meu primer any del si dubto també ho vaig fer transcrivint el seu discurs   , no hem d'oblidar que ,posteriorment ,el govern de l'estat , amb qui proclamava Macià, ens uníem lliurement d'igual a igual en una suposada federació ibèrica,  ens va aigualir la festa repescant el nom de Generalitat  no fos cas i que de federació res de res, mai ens han volgut com a iguals sinó com a súbdits, subordinats .
Redactàrem doncs l'Estatut d'autonomia que ens havia de dotar d'això mateix : autonomia , a Núria el 1931
i us poso un fragment de la Viquipèdia: "
Un dels principals punts de l'Estatut de Núria és que aquest defineix Catalunya com un Estat dins la República Espanyola; aquesta pretensió no fou ben acceptada per la resta de l'estat espanyol, motiu pel qual la clàusula quedà modificada, definint-se Catalunya com una regió autònoma dins l'estat espanyol. En addició, també oferia la possibilitat d'una futura autodeterminació per al poble català.
A banda, l'Estatut donava a la Generalitat una ampla llista d'atribucions fins llavors impensables, com foren el control de l'educació i la sanitat, i la creació d'un tribunal de justícia català. Els tràmits parlamentaris a les Corts espanyoles retallen el projecte inicial, titllant-lo d'ambiciós i excessivament pretensiós."

Un altre fragment extret d'enciclopèdia.cat : "   L’avantprojecte fou acabat a Núria (Ripollès) el 20 de juny. Després d’algunes esmenes introduïdes de comú acord pel govern de la República i per la Generalitat, l’avantprojecte fou aprovat successivament per la diputació provisional, per la Generalitat i per la població del Principat. El plebiscit tingué dues fases. Els ajuntaments hi estigueren d’acord quasi unànimement i el referèndum popular del 2 d’agost, en el qual participà aproximadament un 75% del cens, fou afirmatiu en el 99%. Les dones, que no podien votar segons la llei, reuniren unes 400 000 signatures d’adhesió a l’Estatut de Núria."
 El van retallar els nostres amics republicans al congrés , malgrat l'aprovació majoritària del poble,  si voleu comparar la gran diferència entre l'Estatut del 1932 retallat i el que varem votar prèviament  ho teniu aquí

Demà serà l'aniversari de la proclamació de la República catalana per part de Macià  i vull reivindicar i honorar  el fet, el gest i el valor .....tinguem memòria sis-plau , no repetim errors , hem de confiar en nosaltres mateixos ....Visca la República Catalana !



8 comentaris:

  1. Potser els estem demanant massa als espanyols... de fet, al llarg de tota la història ens han volgut fer desaparèixer com a poble. Serà difícil que entenguin res més.

    ResponElimina

  2. Són unes imatges glorioses. Sempre tinc en ment aquesta data, gairebé sempre en tinc memòria. Anem a dir que políticament és l'inici del nostre any: de la nostra primavera.

    ResponElimina
  3. A VOLTES PENSO...QUE HAGUES PASSAT SI AQUELL 11 DE SEPTEMBRE DE 2012,"ALGU" S'HAGUES ENFILAT A EL BALCO DE LA PL.SAN JAUME...H'APA SOMI¡¡¡ ELS AGAFAVAM AMB ELS PIXATS EL VENTRE¡¡¡¡

    ResponElimina
  4. no sé quina és la manera bona, però hem de tornar a proclamar i poder finalment deixar enrrere tanta injustícia

    ResponElimina
  5. Fent la nostra, em quedo amb els valors republicans, fins i tot, pels veïns occidentals.

    ResponElimina
  6. Te que tornar a existir la república catalana i no pot tardar gaire.

    ResponElimina
  7. M'agrada el nom de Núria. Això si, ara deu ser una mica gran ja, se l'hauria de maquillar una mica

    ResponElimina
  8. tesLoreto precisament , la història ens recorda que nomé ens hem de refiar de nosaltres
    Jordi i ara estem en la meitat del camí vers un somni que esperem es faci realitat!
    Oliva potser sí però no tenim polítics de la valentia i l'alçada d'un Macià o un Companys!
    Estic amb tu Joan!
    rafel el mateix et dic , hi estic d'acord! molt millor que les testes coronades!
    bruixeta esperem que no trigui!
    pons007 la Núria està com sempre no li passa el temps !

    ResponElimina

benvinguts comentaris