Paisos Catalans

dissabte, 3 de setembre del 2016

La setmana del llibre en català

Vaig ser a la inauguració de la 34â setmana del llibre en català .....fa molta patxoca , enguany nou disseny de casetes, més amples i sòlides, més llocs d'ombra, que s'agraeixen molt, bar, escenaris, moltes activitats de tota mena, per la canalla, presentacions de llibres, conferències, recitals poètics..... itineraris literaris, activitats solidàries ...demà diumenge es llegirà un manifest  en relació als refugiats , aquest que us transcric a continuació :

“No estem gaire convençuts que la paraula salvi, però sí que sabem que el silenci mata.”
Metges sense Fronteres, en rebre el Premi Nobel de la Pau.
El llibre, la literatura i el pensament han estat durant segles una eina útil de coneixement i de transmissió de valors. Els sotasignats, escriptors, editors, llibreters i tots aquells que des de diferents àmbits participem del món de les lletres i la cultura escrita, des de la nostra responsabilitat professional i ciutadana, i considerant que en la qüestió dels refugiats s’han ultrapassat tots els límits ètics i morals dels valors essencials de la declaració universal dels drets humans, volem fer públic:
Denunciem que en la crisi social dels refugiats hem trencat el marc legal ètic i polític que preserva els drets dels civils i que un valor tan essencial com la vida i la dignitat de les persones està essent trepitjat. També convé recordar que segons el dret internacional tothom qui fuig d’una guerra té dret d’asil.
Exigim als governs europeu, espanyol i català que assumeixin la seva responsabilitat legal, política i moral de donar protecció a la gent que fuig de la guerra, que no es desentenguin dels milers de morts que la seva manca d’acció provoca dia rere dia, que no mirin cap a una altra banda ni es comportin de manera arbitrària. En definitiva, exigim als polítics que lideren o formen part dels governs implicats que emprenguin actuacions efectives que facilitin vies legals d’a
ccés als refugiats i, una vegada per totes, entomin el repte de ser realment terra d’acollida.
Així mateix volem alertar els ciutadans que en la qüestió dels refugiats els pilars bàsics ètics i morals de dret internacional sobre els quals hem bastit la nostra societat estan en risc, que per mantenir-los cal defensar-los, i que cal tenir ben present que per més que alguns polítics menteixin, quan hi ha voluntat política i s’hi dediquen recursos és possible acollir refugiats de manera ràpida, organitzada i segura.
Amb els nostres noms i les nostres veus, volem contribuir a fer d’altaveu dels milions de persones que, com també ha passat en la nostra història, a causa de la guerra i les injustícies han hagut de fugir dels seus països i es veuen obligades a desplaçar-se forçosament a altres terres.
La Setmana del Llibre en Català
Barcelona, 4 de setembre del 2016
Per tal d’adherir-te al manifest, tan sols has d’escriure un correu electrònic a l’adreça manifestlasetmana@gmail.com amb el teu nom i cognom
s, DNI, i la teva professió.

I me n'adono que van passant els anys .....jo vaig ser present a les primeres setmanes del llibre en català que es feien a l'estació de Sants .....també hi vaig ser quan es feien a les Drassanes .....un any va ser a dins el parc de la Ciutadella .....moolts anys, moltes vivencies , moltes lectures, molts llibres ..... no us la perdeu ....

12 comentaris:

  1. Ostres, diria que jo l'havia vist a la ciutadella... i ara no me la perdo cap any. No solc assistir a cap dels actes, ho reconec, però passejar-me entre llibres escrits en català sempre m'agrada. Aquest any ja hi he passat, i no vaig portar res cap a casa. Quin desastre.

    ResponElimina
    Respostes
    1. jo a la Ciutadella hi vaig ser un any en que vam coincidir per casualitat amb alguns blogaries ....jo enguany ja m'he firat ....encara potser ets a temps de tornar-hi dura fins l'onze

      Elimina
  2. Llarga vida als llibres (i als lectors) en català

    ResponElimina
  3. així sia Xavier llarga i prospera vida !

    ResponElimina
  4. De quan vaig anar per primera vegada a Catalunya, em va sorprendre la força que tenien totes les festes en les que el llibre estava present. Així que a continuar.
    En el tema de refugiats, indigna, quan tant es parla de globalització, resulta que el dolor i la misèria, res de res. Globalitzem l'explotació del poder econòmic però això dels drets dels pobles i les persones es fa invisible.
    Una abraçada Elfree

    ResponElimina
    Respostes
    1. suposo Alfons que els llibres i la cultura en general la tenim molt lligada a la llengua i com que ens han perseguit tant on hi ha libres és una festa!
      mira avui llegint el diari Ara deia que els rescats multimilionaris amb diners de tothom i a costa nostra ..doncs els bancs no han retornat ni el 5%

      Elimina
  5. Vaig anar-hi un any, però aquest no, amb l'excusa de la calorada que fa...
    Em sembla que en aquest país s'han oblidat que un dia molts van ser refugiats i és tan fàcil mirar cap a un altre banda!!!
    Petonets.

    ResponElimina
    Respostes
    1. encara ets a temps dura fins diumenge i no creguis hi ha espais com d'ombra que s'agraeixen ....
      el tema és vigent i una vergonya pels estats , a nivell catalunya i municipis no hem oblidat , é l'estat que ens té tenallats que no fa ni brot per a fer res

      Elimina
  6. Tenia previst anar-hi diumenge, però si puc ho avançaré. segur que entre setmana hi ha menys gentada i s'està més tranquil.
    De tota manera no m'ho perdré.
    Gràcies per recordar-ho, Elfree!

    ResponElimina
  7. Glòria diumenge pleguen abans que és el darrer dia i a més tenim molta feina a punt al passeig de sant Joan ...si hi vas a les dues coses ja hauràs complert amb el país

    ResponElimina
  8. Hi he anat tres cops a passejar-hi però només m'he comprat un llibre, m'he contingut em sembla que massa! El llibre és "Fora de classe" de la Marina Garcés, potser el tens, que és filo ;)
    M'adheriré al manifest dels refugiats, gràcies!

    ResponElimina

benvinguts comentaris