Paisos Catalans

dilluns, 21 de maig del 2018

Judit ( Artemisia) decapita a Holofernes (Tassi)

Artemisia Gentileschi, 1612-1613, Giuditta che decapita Oloferne
Ho podeu observar bé des d'aquí, guaiteu com  la víctima és obligada a estar en posició semi lateral del cap per tal de facilitar el tall net de la fulla de l'espasa . La tal arma blanca és ben esmolada per els dos cantons i té el mànec i la guarda ben agafades per la mà de l'executora , una mà dreta ben decidida i amb la mà esquerra prem i sosté ben ferma  la testa del subjecte , no fos cas que el tall no fos degudament simple i incisiu.....Fixeu-vos també en l'ajuda inestimable de la qui subjecta el pit de l'individu a ajusticiar per tal que un bellugueig excessiu malmeti el tall en rodó .  

El procediment emprat és un clàssic dins els clàssics ....decapitació s'anomena. Esbrinem el què i el com del mot i el seu significat: decapitar ....també podem dir-ne escapçar : llevar o treure el cap .
Prové del llatí : decapitare on "capĭte," és cap ; altres maneres de d'expressar el mateix són degollar ( tallar el goll o gola) o guillotinar ( per la manera de fer-ho , de tallar el cap amb la guillotina , famosa al segle XVIII )

L'autora , la pintora d'aquest quadre fou Artemisia Gentileschi
"El seu mestre de dibuix, Tassi, la va violar quan ella tenia quinze anys, l'any 1612, i el tribunal va decidir torturar-la a ella per verificar el seu testimoni. Al principi, ell va prometre salvar la seva reputació casant-se amb ella, però més tard va renegar de la seva promesa, car ja estava casat, i Orazio el va denunciar davant el tribunal papal. La instrucció, que va durar set mesos, va permetre descobrir que Tassi havia planejat assassinar la seva esposa, havia comès incest amb la seva cunyada i havia volgut robar certes pintures d'Orazio Gentileschi."( el  seupare i també pintor)  ( Viquipèdia)

Potser en certa manera Artemisia escapça, degolla i decapita el bèstia de Tassi, el seu violador ( com tristament comprovem ,d'igual manera que al segle XVII la pobre Artemisia va patir un calvari per denunciar la seva violació,  i la van torturar ,   uns quants segles després,  la recent sentencià ignominiosa i el comportament repugnant de la societat,  i de certs mitjans de comunicació han  torturat , vexat i criminalitzat  la víctima d'aquells cinc animals en ramat que la van atacar.....

7 comentaris:

  1. Ui, segur que mirant aquest quadre més d'un/a deu haver tingut malsons...A mi m'esgarrifa, és clar que després de llegir la història...
    Bona tarda Elfre.

    ResponElimina
  2. Tants caps tants barrets... Ho hauríem de substituir per tants caps, tants talls.

    ResponElimina
  3. M,agrada molt la teva identificació dels personatges amb les persones reals. Potser sí que la ràbia d'Artemisia per Tassi, la va fer pintar aquest quadre. Es necessita tenir molta ràbia a dins per pintar-lo. De fet l'escena és horrorosa...

    ResponElimina
  4. Un relat ple de dades i molt ben lligat al final. Felicitats, l'he trobat molt bo.

    ResponElimina
  5. Suposo que abans del cap li varen tallar alguna altre cosa.

    ResponElimina
  6. Has fet gairebé un article periodístic... de categoria, lligant una història passada amb l'actualitat i t'ha quedat genial!
    Et felicito!!!

    ResponElimina

benvinguts comentaris