Paisos Catalans

dissabte, 29 de desembre del 2018

LLibres llegits2018 i molt bon any !!!!

Llibres llegits 2018



1. La matemàtica de la història . Juli Gutierrez Delofeu !!!

2. Tiempos líquidos . Zygmunt Bauman !!!

3.El ferrocarril subterrani . Colson Whitehead !!

4. El último dia de Terranova . Manuel Rivas !!!

5. Disset contes i una excepció. Manuel Pedrolo !!

6. La ciutat de la por. Joan Crespi Martí !!

7. Tres presoners. Aurora Bertrana !!!

8. La acusación ( cuentos prohibidos de Corea del norte ) Bandi !!!!

9. Desgarradura. Emil M Cioran !!

10. Enterraments lleugers . Olga Xirinachs !!!

11. Lèxic familiar. Natalia Ginzburg !!

12. El conte de la serventa : Margaret Atwood !!!!

13. Paradisos Oceànics: Aurora Bertrana !!!!

14. Homenatge a Catalunya . George Orwell !!!

15. Permagel . Eva Baltasar !!!

16. Por. Stefan Sweig !!

17. Diario de un ladrón. Jean Genet !!

18. Com s’esbrava la mala llet. Antònia Carré-Pons !!

19. Un film ( 3000 metres) Víctor Català !!!!

20. Actes Humans. Han Kang !!!!

21. Teoria general de l’oblit . José Eduardo Agualusa !!!!

22. Les Possessions . Llúcia Ramis !!!

23. Quiet . Marius Serra !!!

24. Germà de gel. Alícia Koptf !!

25. Vostè ja ho entendrà . Claudio Magris !

26. De foc i de sang ( Antologia) .Víctor Català !!!

27. Poesia Algheresi . Pinnucia Ginesu Maflei !!

28. Kyra, kyralina . Panait Istrati !!

29. La utilidad de lo inútil . Nuccio Ordine !!!

30. Els dimonis de Loudun . Aldox Huxley !!!

31. Córrer. Jean Echenoz !!!!

32. Més operació urnes . Xavier Tedó i Laia Vicens !!!

33.Apleganúvols ( Petits contes d`imaginació variable) . Gemma Barberan !!!

34. L'enganyada : Thomas Mann !!

35. Aprendre a a parlar amb les plantes. Marta Orriols !!!!

36. El Dominico blanco. Gustav Merynk !!!

37. Un vespre al paradís .Lucia Berlin !!!


Algunes notes sobre les lectures :

1. Un llibre resum de les teories del savi Delofeu avi del autor , que va predir molts fets històrics abans que es produïssin, no era pas cap mag sinó un home que va veure que la historia de la humanitat seguia uns cicles determinats que es repeteixen , per cert va predir que cap els volts del 2029, Catalunya esdevendria independent , espero que sigui cert i que sigui abans.

2. Un altre assaig, per a mi brillant i clarivident , una mirada a la societat i la política actual que s'hauria de rellegir de tant en tant .

9. Del filosof romanès Cioran, critic i sarcàstic, implacable i pessimista àcid , agnòstic impenitent ....convenient llegir-lo en un bon estat anímic..

29. Assaig filosòfic sobre el perquè les dictadures sempre estan en contra de les arts, de la literatura, la filosofia i en definitiva sobre el que considera inútil .

30. Assaig i recerca molt ben documentada, sobre uns fets reals que van tenir lloc a Loudun el segle XVII una història de possessions demoníaques, de lluites religioses i de mentides que va portar al rector de Loudun a la tortura i a la mort .

32. Un cop llegit el primer , en aquest s’aporten noves dades sobre el com vam poder finalment votar, un agraïment etern a centenars i centenars de ciutadans i ciutadanes que ho van fer possible i a la persona que va pagar de la seva butxaca les urnes ...Un llibre que haurien de llegir els jutges i els fiscals .



Tota la resta és novel·la, dissortadament només he llegit un de poesia ( deu ser pels temps tan poc poètics que vivim ) la resta ficció , encara que algunes basades en algun fet real, com : «Córrer» sobre la vida d’Emil Zàpotek ( el millor corredor de fons de tots els temps) sorprenent, la prosa de l’autor, una agradable sorpresa ja que és el meu primer Echenoz .

O «Actes humans «sobre la massacre sobre la població estudiantil a Corea el 1980 , per cert té episodis brutals narrats amb una extrema delicadesa i tendresa .......

O la grandíssima novel·la d’Agualusa inspirat en un fet real ocorregut a Angola i protagonitzat per la Ludo que es va literalment emmurallar a casa seva sense sortir a l’exterior per por

Per cert les tres m’han agradat moltíssim . Potser destacaria entre les d’autors forans a part de les tres esmentades: «El conte de la serventa» brutal distòpia que podria fer-se real amb les pujades de les extremes dretes al món ; «La acusación» sobre una realitat cruel , a Corea del Nord dràstica persecució amb empresonament i deportacions dels seus habitants i on el mateix acte d’escriure es converteix en un crit de llibertat i denúncia .

I el descobriment d’autores catalanes injustament tractades com Aurora Bertran i Víctor Català ( Caterina Albert) avançadissimes al temps que van viure i dues grans grans escriptores.

I també la grata sorpresa literària ( per a mi) de Marta Orriols, Eva Baltasar , Llúcia Ramis ( Gemma Barberan que apunta molt bons auguris)

I no m’hi estenc més ......

que tingueu un molt bon any 2019 !!!!!!  i persistim 




14 comentaris:

  1. Molt bona llista de lectures. Àmplia i variada. Només coincidim en sis llibres llegits. Vaig llegir Cioran quan estudiava la Teràpia breu estratègica. I tens raó que cal un bon estat d'ànim per llegir-lo. Els altres que he llegit sòn Pedrolo, Màrius Serra, els Enterraments lleugers de l'Olga Xirinacs i l'Orwell. Ah! I la Gemma Barberan

    Estic a punt de conèixer la Marta Orriols que no he llegit mai encara i potser buscaré, també, l'Eva Baltasar.

    ResponElimina
    Respostes
    1. el llibre de la Marta Orriols està molt i molt bé ....Permagel a mi em va sorprendre per l'estil ...ja diràs , celebro coincidir en alguns bon any 2019 ple de felicitat i bones lectures Carme!

      Elimina
  2. He comptat només 4 coincidències: Els "17 contes..." de Pedrolo, "La acusación", "Homenatge a Catalunya" i l'"Apleganúvols" de la Gemma.
    De la resta, alguns m'han interessat força i m'emporto algunes idees per a la llista de l'any que ve.
    Bon Any Nou!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. celebro que t'enduguis idees lectores Mac ,molt bon any!!

      Elimina
  3. Una llista molt potent i variada! Coincidim molt més que altres anys, diria que has llegit molta més novel·la que habitualment, i has llegit alguns dels llibres que més m'han agradat a mi aquest any mateix. De la majoria també tu en tens una bona opinió, ja em vas comentar que 'El ferrocarril subterrani' t'havia agradat, però no tant com a mi. A banda d'aquest, tres més que jo he llegit de l'editorial Periscopi, 'L'acusació', 'Teoria general de l'oblit' i el brutal 'Aprendre a parlar amb les plantes. D'aquests és el 'Teoria...' el que a tu t'ha agradat més que a mi. A banda dels Periscopis, també compartim 'El conte de la serventa' i 'Permagel', no només els hem llegit aquest any, a més sembla que ens han general la mateixa opinió. I encara 'Homenatge a Catalunya' i 'Apleganúvols'. Si no m'he descomptat, un total de 8 coincidències. Però aviat seran més, algun dels que cites ja està per casa esperant el seu torn. Però no revelarem quins són encara!

    Bon 2019 a tu també!

    ResponElimina
    Respostes
    1. doncs si per combatre l'estrès laboral em desintoxica llegir novel.la ....és curiós que aquest passat any hem coincidit força tu i jo en lectures ....i el que és millor també hem coincidit en apreciacions ves per on !!! et desitjo un bona any nou ple d'enriquidores lectures XeXu!

      Elimina
  4. Bona llista! Lectures interessants i variades. Que les del 2019 sigui iguals o millors!

    ResponElimina
  5. Felicitats, per ser tan bona lectora...Només coincidim amb l'Apleganúvols de la Gemma!
    Bon diumenge.

    ResponElimina
    Respostes
    1. coincidim en un almenys M Roser, bon dimecres i bon gener i ja posats et desitjo un nou any ple de llibertat i bones lectures!

      Elimina
  6. Admiro la gent que llegiu tant. Bon any Elfree.

    ResponElimina
    Respostes
    1. faig el que puc Xavier , robo temps al temps i estones per anar llegint, em relaxa ....que sigui un molt bon any per a tu i per nosaltres!

      Elimina
  7. Iep! Déu n'hi do les coincidències, trobo: 2 (Bauman, encara que no tot), 14 (Orwell, fa temps, molt il.luminador), 15 (Permagel, bon títol per aquest llibre), 18 (Com s'esbrava la mala llet, bon títol, també), 22 (Les possessions, de la Ramis, l'he recomanat), 23 (Quiet, em va tocar), 24 (Germà de gel). I gràcies pel que dius de l'Apleganúvols :).
    Bones lectures per aquest 2019 i que siguis feliç!!

    ResponElimina
  8. doncs m'alegra coincidir ....dic el que dic del teu llibre perquè així ho crec i ho penso

    els millors desitjos per tu i la Sra i el pare de la criatura , felicitat i lectures !

    ResponElimina

benvinguts comentaris