Paisos Catalans

diumenge, 8 de desembre del 2013

Vuit de vuit!

Sempre he admirat els castellers i els seus castells, en els darrers anys diria que la seva popularitat ha augmentat, s'han aixecat castells imponents, en la meva ignorància em pregunto si s'han aixecat i descarregat castells  de nou , i de vuit .... de gamma extra , s'han aixecat castells 8 de 8? ara, consultant per la catosfera veig que s'han fet castells 9 de 8 com els de la diada de les santes de Mataró aquest estiu , per part dels  castellers de Vilafranca , un castell rotund, nou pisos amb vuit castellers per pis, amb un sol enxaneta, us poso el vídeo....pell de gallina 
 


http://revistacastells.cat/2013/11/resum-2013-part-iii-gamma-alta-de-8/

Que em disculpin els castellers i els amants i coneixedors dels castells, el meu desconeixement ,perquè no s'ha intentat el vuit de vuit? o potser si s'ha fet i jo no m'he assabentat .....la dificultat de fer-lo deu ser màxima però si enguany han aixecat el nou de vuit ...és un pis menys....si algú m'ho pot explicar...ho agrairia...segons l'article de la Viquipèdia, estem a l'època de platí  dels castells.
http://ca.wikipedia.org/wiki/Castells#Primera_.C3.A8poca_d.27or_.281851-1889.29

6 comentaris:

  1. Jo no t'ho sé pas explicar. A mi a part que els castells m'emocionen cada cop que els veig, no sé res més...

    Un 8 de 8, jo també penso, per què no?

    ResponElimina
  2. A Girona no som massa de castells, tot i que ens agraden. Potser en XeXu pugui aclarir-te els dubtes

    ResponElimina
  3. Hi ha una petita confusió en el text, i veuràs que per això no s'ha fet un 8d8. El primer dígit del castell correspon al nombre de castellers per pis, no al nombre de pisos que té el castell. I el segon dígit, doncs, correspondrà als pisos. Un 9d8 són vuit pisos en els que cinc d'ells estan formats per nou castellers, i a sobre tenen tres parelles de dosos, tres aixecadors, i en el cas de Vilafranca, una sola enxaneta que farà tres aletes, una per aixecador.

    Si l'explicació és confosa, perquè el 9d8 és un castell estrany i complex, imagina-ho amb un 3d8. Així es veu més clar que es tracta d'un castell de vuit pisos format per tres castellers a cada pis (cinc pisos de tres castellers per pis, parella de dosos, aixecador i enxaneta).

    De manera que el primer dígit marca l'estructura, no l'alçada. El 9d8 és un castell impressionant que encara avui es considera el gamma extra de menor categoria. La seva dificultat rau en la complexitat de l'estructura, en que és molt i molt llarg en la seva execució, i que necessites moltes persones de tronc (els que pugen) formades per poder-lo fer. Però per mi, i per molts, no es mereix ser gamma extra i no arriba a la dificultat d'altres castells.

    Dintre de les estructures clàssiques dels castells hi ha la torre, o 2, el 3 i el 4, on aquest número marca els castellers per pis, l'estructura concreta, i el número que hi posem darrere seran els pisos d'alçada. A aquestes s'han afegit altres estructures per ampliar el ventall, per exemple el 4 amb agulla (pilar al mig) o el 5, que és un 3 amb un 2 agafat a una de les rengles (columna de castellers). I així hi ha diferents estructures, les més comunes a banda de diverses variacions de les que he dit, són el 7 i el 9. El 7 és un 4 amb un 3 enganxat a una de les rengles, i el 9 és un 3 on cada rengla porta un 2 enganxat a darrere.

    Una mica rotllo això que t'explico, però és per dir-te que l'estructura del 8 no s'ha inventat, senzillament ningú l'ha fet, però per poder-se fer, segur que es podria. I probablement no seria gaire difícil de fer si fos de vuit pisos, el 7d8 és un castell força fàcil per totes les colles que l'han provat (l'any passat Vilafranca va fer el 7d9f a la primera, fins i tot).

    Perdona el rotllo, però espero que s'hagi entès. Si queda algun dubte, ja veus que tinc xerrera per estona.

    ResponElimina
  4. Doncs al Vuitè vuitena ja ens agradaria que el fessin, ja! ;)

    ResponElimina
  5. Gràcies Carme el XeXu que és casteller m'ho ha explicat molt bé
    Loreto gràcies doncs si en XeXu m'ho ha aclarit
    XeXu moltíssimes gràcies , ja veig que he comés algunes incorreccions, no que va no t'has pas enrotllat, al contrari t'estic molt agraïda, almenys ara en sé una miqueta més ....el primer l'estructura i el segon digit l'alçada no se m'oblidarà...gràcies de nou! o de vuit!

    ResponElimina
  6. jaja rits ja tens raó ....ho podrien fer en el teu honor .....

    ResponElimina

benvinguts comentaris