Paisos Catalans

divendres, 6 de maig del 2011

Freud

Un 6 de maig de 1856,  fa  cent cinquanta-cinc anys ,naixia Sigmund Freud , simplificant molt direm que es va treure un conill del barret la Psicoanàlisi, mètode d'anàlisi aplicable a l'art, a la literatura , corpus explicatiu del funcionament psíquic de l'ésser humà  i també , mètode de  psicoteràpia.....a partir d'ell tot va canviar.....
Avui seria considerat , políticament incorrecte , com es pot veure en la foto fumava i ara això està molt mal vist, , molts dels seus conciutadans es van escandalitzar perquè va parlar obertament dels impulsos sexuals .....quan els nazis van arribar al poder va haver de fugir i van ser cremats tots els seus llibres.....entre moltes d'altres conceptes, vull destacar la pulsió de vida Eros i la pulsió de  mort Thànatos,
L'ésser humà es debat entre aquest dos pols, actualment el món , boig com mai, sembla inclinar-se rendit cap a Thànatos oblidant-se de preservar i cantar la vida.....Freud definia d'una manera ben simple la salut , com la capacitat de treballar i d'estimar ( ara tristament convertit en slogan d'anunci publicitari).....ara  ens falta amor i ens falta treball....o sia que la salut perilla....
Freud era jueu, va ser metge neuròleg,, va fer temptatives amb la hipnosi, va interpretar els somnis, va investigar les propietats analgèsiques de la cocaïna, va aprendre castellà per poder llegir el Quixot en la llengua original,  i va escriure molts llibres, no citaré els més clínics sinó els altres tals com: Moisès i el monoteisme ; El malestar de la cultura; El porvenir de una ilusión, El chiste y su relación con el inconsciente, El delirio y los sueños en la Gradiva de W. Jensen,  Psicopatología de la vida cotidiana, Consideraciones de actualidad sobre la guerra y la muerte( el 1915 just l'any després de l'esclat de la primera guerra mundial) i copio i enganxo un fragment :

"Los pueblos son representados hasta cierto punto por los Estados que constituyen, y estos Estados, a su vez, por los Gobiernos que los rigen. El ciudadano individual comprueba con espanto en esta guerra algo que ya vislumbró en la paz; comprueba que el Estado ha prohibido al individuo la injusticia, no porque quisiera abolirla, sino porque pretendía monopolizarla, como el tabaco y la sal. El Estado combatiente se permite todas las injusticias y todas las violencias, que deshonrarían al individuo. No utiliza tan sólo contra el enemigo la astucia permisible (ruses de guerre), sino también la mentira a sabiendas y el engaño consciente, y ello es una medida que parece superar la acostumbrada en guerras anteriores. El Estado exige a sus ciudadanos un máximo de obediencia y de abnegación, pero los incapacita con un exceso de ocultación de la verdad y una censura de la intercomunicación y de la libre expresión de sus opiniones, que dejan indefenso el ánimo de los individuos así sometidos intelectualmente, frente a toda situación desfavorable y todo rumor desastroso. "

Què escriuria ara Freud?

16 comentaris:

  1. Doncs sembla que això ho haja escrit fa mitja hora.
    Si hi ha hagut algun canvi ha sigut a pitjor.

    ResponElimina
  2. Malament anem quan encara estem igual.
    Felicitats pel post, sempre va bé recordar per no oblidar.

    Fins aviat.

    ResponElimina
  3. Malauradament escriuria alguna cosa semblant. Bon cap de setmana, Elfree.

    ResponElimina
  4. Estic d'acord, actual.
    Avui en dia, Freud, tindria molta feina!

    ResponElimina
  5. Està clar que ell va traçar un punt d'inflexió importantíssim amb la teoria de la psicoanàlisi. I no sé si hi ha coses que són tan intrínseques a la humanitat i amb la manera que ens maneguem davant del món com a persones, que fa que no acabem d'avençar.
    Un molt bon post, Elfreelang. Com sempre, per pensar-hi!
    Una abraçada i molt bon cap de setmana merescut!

    ResponElimina
  6. Escriuria el mateix, sense cap dubte.

    Bon cap de setmana, Elfreelang!

    ResponElimina
  7. Gràcies per recordar el seu aniversari. Jo són incapaç d'aquestes coses.

    Freud va ser per mi la porta d'entrada a la psicologia. Jo feia ciències perquè m'agradaven les mates i llegia Freud al meu temps lliure, m'ho passava molt bé llegint-lo, hi havia els llibres de butxaca d'Alianza Editorial que anaven traient obres de Freud, me les comprava totes i me les empassava totes... fins que vaig pensar... me'n vaig a psicologia.

    Mai he seguit la línia psicoanalista, però Freud és Freud i que ningú me'l toqui.

    I segur que escriuria el mateix i potser encara hi afegiria alguna cosa més dura i tot.

    ResponElimina
  8. sembla que Froid a més a més de psicoanalista també era premonitor.. vaja viatjava estupendament a través del temps cap endavant i cap endarrera.. un post molt bo,com sempre!
    bon capde7mana ElfriElvi!

    ResponElimina
  9. Suposo que és més difícil entendre els pensadors si els traiem del seu marc històric. No sé què escriuria avui dia, però cada cosa al seu temps, la feina que va fer perdura, encara que té molts detractors. Ara hem de tenir els nostres propis pensadors i innovadors.

    ResponElimina
  10. ostres.. mira que posar Froid.. i ja em sembklava estrany ja.. Freud!

    ResponElimina
  11. "el Estado ha prohibido al individuo la injusticia, no porque quisiera abolirla, sino porque pretendía monopolizarla"

    és fort, eh?... però si ho penses, crec que -al menys en aquest punt- tenia tota la raó del món...

    ResponElimina
  12. Efreelang,és cert aiò que dius que la salut perilla, i que ens fa falta més cants cap a la vida que cap a la mort. Només fa falta que mirem al nostra voltant i així és. Fer l'amor i no la guerra, perqué el que viu al màxim, llirue i n'és conscient, vol crear i no destruir. Peró per això cal oportunitats i llibertat. L'oportunitat de créixer tots com a persones senceres. Freud diria, potser més o menys el mateix que aleshores avui, crec jo. Un abraç.

    ResponElimina
  13. Jpmerch gràcies Freud va ser molt més que el pare de la psicoanàlisi va ser un gran pensador i per desgràcia ara encara seria vigent alguna o moltes de les seves reflexions
    Gràcies Jesús M molt actual sí!
    Gràcies Quadern de mots !
    Bon cap de setmana vicicle i no creus que Freud faria un bon anàlisi de les perversions i neurosis dels polítics valencians?
    Mps gràcies més Freud i menys cinisme!
    fanal blau gràcies i molt bon cap de setmana....Freud va fer reflexions interessants sobre l'actualitat que li va tocar viure i ara ens caldria un pensador com ell...
    Carme jo vaig ser una admiradora acèrrima de la psicoanàlisi, de fet crec que vaig decidir fer psicologia gràcies a Freud ara ja no estic tant d'acord amb la psicoanàlisi com a teràpia però sense Freud les psicoteràpies posteriors potser no haurien sorgit....crec que és just retre-li homenatge jejeje veig que coincidim..jo també em vaig empassar gairebé tot el que havia escrit!
    Lolita més que res volia que la gent sabé una mica més de Freud , era un gran pensador i filòsof i per desgràcia el que va escriure llavors quan la primera gran guerra ara seria igualment aplicable...jeje també escrivim feisbouc Bon cap i bon cos de setmana!
    XeXu la veritat és que ara tampoc n'hi ha gaires de pensadors ...cal rellegir els clàssics....
    Assumpta i mira que això ho va escriure el 1915....hem avançat?
    Sí rosana més vida i menys mort i més creativitat! abraçada!

    ResponElimina
  14. N'he sentit a parlar un munt i n'he llegit poquíssim sobre Freud, gràcies pel resum del seu ideari.
    "L'estat momopolitza la injustícia". També monopolitza la violència, però dins dels Estats Units no. Una situació freudiana o kafkiana?

    PS. Paraula de comprovació POOPORR

    ResponElimina
  15. És recomanable llegir-lo Rafel ....situació kafkiana tanmateix....poor? quina por!

    ResponElimina

benvinguts comentaris