Paisos Catalans

diumenge, 30 d’octubre del 2011

Casta-anyada?

Ara que sembla que cada cop hi ha menys  Castanyada i més Halloween ( al cap davall ja fa temps que fins i tot perdudes les nostres  banderes al fossar de les moreres no s'hi enterra cap traïdor....) tot plegat resideix a fer ús d'un costum que ja prové del romans (adaptat posteriorment pel cristianisme ) o fer ús d'un altre d'origen celta escampat pel món anglosaxó i nord-americà...( carbasses i disfresses ) jo, personalment ,prefereixo quedar-me amb la tradició catalana del moscatell , les castanyes i els moniatos, del culte o el record als nostres avantpassats morts, i amb el record gustatiu dels panellets ( que per art i tripijoc de la memòria , i d'allò que qualsevol temps passat es millor, l'ànima recorda adormida millors i incomparables sabors d'ametlla i de pinyó...) ....D'altra banda, entre carbasses i castanyes hi ha diferencies tant culturals com de tarannà:  donar carbasses és dir que no a algú que t'ha ofert una promesa de relació, o sia rebutjar un pretendent....aquí no estem per brocs i sovint ens fotem una bona castanya o de tant moscatell duem una bona castanya...deu ser per això que hi ha qui encara espera que ens vinguin a treure les castanyes del foc .....

Encara que m'he avançat un dia....us desitjo que tant si mengeu castanyes i panellets i celebreu Tots Sants ( i a més tots sans tal com està el pati de la sanitat...) o si poseu el cap dins una carbassa i celebreu Samhain , per inaugurar l'any nou celta , el període de la foscor ....preneu i mengeu el que bonament pugueu i al vostre gust!
( i fer esment que casta anyada podria significar tant capteniment i abstinència com fidelitat)
doncs això bones festes!!! 

16 comentaris:

  1. Quina mà de jocs de paraules. Si no recordo malament, donar carbasses també s'aplicava a treure males notes a l'escola, tot coses dolentes, ja es veu. Les castanyes molt millor. Dilluns aniré a ca la mama a menjar-ne unes quantes, és un dels pocs cops l'any que ens reunim per fer qualsevol cosa, tret de per les festes de Nadal. No és una iniciativa anti Halloween, però en el meu cas és una simple qüestió de matemàtica. Panellets i castanyes m'encanten, i pessigo també algun moniato, sense massa interès. Però no m'agrada la por ni res que hi tingui a veure, i per més inri, no m'agrada disfressar-me. La resolució de l'equació és fàcil.

    Paraula de verificació: grates
    Doncs això, que esperem que siguin grates aquestes celebracions.

    ResponElimina
  2. Quan arriben aquestes dates recordo un capítol de Plats Bruts on uns celebraven el Haloween i el Lopez, ben sol, s'aferrava a la Castanyada.

    Estic amb en XeXu, tot allò relacionat amb la por no m'agrada, i per tant tinc una solució fàcil, amb moscatell, panellets i castanyes... passarem de ben segur una bona nit!

    Bona Castanyada i bon castanyot!!! si s'escau, clar.

    ResponElimina
  3. Bona castanyada, Elfree. Tot i que a València encara que ha plogut anem en mànega curta pel carrer. Ho pots creure? Una abraçada.

    ResponElimina
  4. déu n'hi do Elfree.. quines picades d'ull.. l'ànima recorda adormida.. la castanya que es va fotre..:)
    ei bona no boníssima casta anyada i feliç any moniato!

    ResponElimina
  5. Em quedo amb la castanyada, sempre, tot i que l'estètica del terror, els vampirs, etc., també és divertida. Fem, doncs, un max-mix, castanyada disfressats de zombies menjant una bona crema de carbassa i de postres excel·lents moniatos i castanyes!

    ResponElimina
  6. de moment jo soc més de castanyada, a veure quan de temps aguanto...

    ResponElimina
  7. a casa no celebrem gaire la castanyada. Ara, amb els amics una mica més, xò reconec que no és una gran festa.

    Molt bona castanyada!

    ResponElimina
  8. Mode trobant a faltar castanyes i moniatos (hmmm!) activat

    ResponElimina
  9. Per fer utilitzacions diferents d'aquestes paraules et diré que amb tan de moniato promocionant el halloween per ací, en aquests dies em lleve sempre amb la castanya torta.

    ResponElimina
  10. Nosaltres celebrem des de sempre la castanyada, encara que trobem a faltar que aquests últims anys no s'hagi inventat el gelat de castanya...,per allò de conjuntar totalment la natura.
    També ens explicarem històries, fins i tot de terror.
    I si agafem alguna castanya, tindrem el llit preparat i no haurem de viatjar, ja que ens toca anar cap a la platja.
    Bones festes, Elfreelang.

    ResponElimina
  11. Pel meu gust, que el Halloween el celebri en Santa Claus ben lluny d'aquí, però com que això no passarà que cadascú faci el que vulgui, jo segueixo amb les castanyes i els panellets, igual que per Nadal estic amb el TIó.
    I per a menjar bons panellets, millor fer-se'ls un mateix, tot i que aquest any jo m'he despistat i no en faré.
    Petons i que vagi bé la festa.

    ResponElimina
  12. A casa celebrem la castanyada amb els panellets casolans, però quan els mus fills eren més petits també celebraven el Halloween disfressant-se i anant a buscar caramels. L'any passat vaig obrir la porta unes 11 vegades regalant caramels.
    Suposo que hem de saber compaginar, agradi o no. Aquest any ja no tinc caramels per repartir.

    ResponElimina
  13. A mi la Castanyada m'encanta, en part per ser tradició nostra, i en part per la meva golafreria!! Aquest any trobaré a faltar les castanyes torrades, aquí jo s'estila gaire fer-ne al carrer i jo no tinc ni forn ni paella foradada per fer-les! Però mons pares m'han portat panellets, així que no em puc queixar massa. A mi no em fa massa gràcia disfressar-me, enten que a les criatures sí. Però veure gent ja crescudeta disfressar-se de coses de l'estil de vampirs, fantasmes o el clàssic "nòvia cadàver" em provoca més aviat vergonya aliena..!

    ResponElimina
  14. Genial el joc de paraules! haha i t'agraeixo que ens hagis recordat perquè mengem castanyes i panellets, perquè de vegades s'oblida. Recordar els avantpassats justament en l'inici de l'any celta (del període fosc, com dius), em sembla molt encertat i crec que d'alguna manera està tot lligat. En fi, jo sóc totalment partidària a la castanyada i, com ho diria, fuck haloween! :) és trist que la castanyada es converteixi pels joves en agafar una bona castanya i en disfressar-se...
    però jo en gaudiré igual a la meva manera, companyia dels amics i al voltant de panellets fets a casa :)

    ResponElimina
  15. Castanyada sempre!! No m'agrada el Halloween...

    Bé, no és que no m'agradi, el que no m'agrada és que s'introdueixi a casa nostra per fer fora el que ja tenim aquí, igual que el Pare Noel que ha mencionat Euphorbia.

    De les accepcions que ens dones de "casta" em quedo amb la de la fidelitat, que és molt maca :-)

    Bones festes!!

    ResponElimina
  16. -Gràcies XeXu a hores d'ara ja deus haver-les menjat , les castanyes, espero que la celebració familiar hagi estat agradable! a mi tampoc no m'agrada disfressar-me i fer por o que me'n facin encara menys!
    - Alba, gràcies, jo et confesso que ja he menjat panellets però de castanya ni una ( a més no bec alcohol)
    -Gràcies Vicicle, deu ser que fins i tot el temps s'ha tornat foll...ara sembla que amenaça pluja altre cop...espero que acabis de passar un bon dia!
    -Gràcies lolita de fet això de les picades d'ull és lo meu...bon any moniato!
    -Deric doncs a barrejar costums....no hi estic pas en contra de carbasses i jaloui però tanta tradició perduda...! espero que t'ho hagis passat molt bé!
    -Pons 007 celebro que siguis més de castanyada!
    -Gràcies rits! de fet jo no la celebro gaire...més que res atipar-se de panellets i moniatos ( m'agraden molt els moniatos)
    -Ferran, ostres, és clar, a Berlín la cosa dels moniatos.... ni panellets?
    -Jpmerch m'has fet gràcia amb això de la castanya torta!
    -Pilar m'has pensat en que el gelat de castanya ...no ho sé, però hi ha els marron glacé!!!! espero que hagis fruit amb tot plegat!
    -Euphorbia jo és que sóc molt mala cuinera i prefereixo comprar-los fets! visca els panellets de pinyons!
    -Quadern de mots no si compaginar i adaptar-se és un dels trets que tenim com a poble els catalans i catalanes...però sap una mica de greu que es perdin tradicions nostrades...espero que us ho hagueu passat molt bé amb caramels o sense!
    -òndia Yàiza sort que t'han portat panellets! i sí una mica de patetisme en gent amb un ganivet de mentida clavat al cap...uf!
    -Hola i gràcies Anna Griera...els jocs m'agraden força i si són de mots encara més ....visca la castanyada! ah ja hauràs vist que anat a visitar.te ( bé el teu bloc..)
    - Hola Assumpta...coincidim oi? m'ho imaginava....és que al final on aniran a para els nostres costums, les nostres festes? Espero que tu i el Josep Lluís us ho hagueu passat molt bé!

    ResponElimina

benvinguts comentaris