Paisos Catalans

dimarts, 19 de maig del 2009

ELS BESSONS


CONSTEL·LACIONS: Gèminis, Àliga, Cigne.

MESOS: la constel·lació de Gèminis és visible de gener a maig, i les de Àliga i Cigne les podreu veure juntes de juny a novembre. En el mes de desembre es poden veure juntes totes tres, però únicament si busqueu un lloc on no tingueu cap mena d'obstacle visual (àrbres, muntanyes, llums,...) en direccions est i oest.

Naixement

Un dia Leda, la reina d’Esparta, va veure que una àliga anava a atacar a un cigne, i va obrir els braços per protegir-lo. El cigne, però, era en realitat el déu Zeus disfressat. Aquest es va unir a la jove, i va deixar-la embarassada. Aquella nit però, el marit de Leda, el rei Tindareu, també va mantenir relacions amb la noia, que va quedar doblement embarassada. En el part la reina va posar dos ous, dels quals van néixer Castor i Pollux, els dos inseparables germans bessons. Castor era el fill mortal de Tindareu, mentre que Pollux era el
fill immortal de Zeus.

La mort dels bessons

Idas i Linceu eren altres dos germans bessons, cosins de Castor i Pollux, que també havien participat en l’expedició dels Argonautes. Idas era molt fort, i Linceu tenia una vista tan aguda que podia veure fins i tot a la foscor.

Tots quatre junts havien comés un gran robatori de bestiar, però a l’hora de repartir el botí, Idas i Linceu van organitzar una juguesca, en la que per mitjà d’enganys van acabar emportant-se tot el ramat.

Uns mesos més tard, Castor i Pollux van ser convidats al casament de Idas i Linceu, però abans de la cerimònia se’ls va acudir de raptar a les dues núvies. Perseguits fins a una muntanya propera, Castor i Pollux s’amaguen a l’interior d’un roure buit. Però de lluny estant, Linceu havia vist com s’amagaven. En arribar fins al roure, Idas llença la seva llança contra l’arbre i el traspassa, però també fereix mortalment a Castor.

Pollux, desesperat, vol morir com el seu germà, i demana a Zeus que li prengui la immortalitat. Zeus, apiadat, permet que Castor i Pollux passin la resta dels seus dies junts, però com que només un dels dos és immortal, durant sis mesos de l’any ambdós descendeixen a l’Hades, entre els morts, i durant sis mesos més regressen a la vida, i els veiem al firmament.




http://www.jouscout.com/astro/geminis.htm

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

benvinguts comentaris