Paisos Catalans

divendres, 8 de maig del 2009

Lou Andreas-Salomé

Louise (Lou) Andreas-Salomé dona de lletres, escriptora i intel·lectual russa, nascuda a Sant Petersburg el 1861, i morta la nit de reis de 1937.


Els seus cognoms apartanyen als seus dos marits consecutius: Friedrich Andreas, professor a la Universitat de Göttingen, i el Baró von Salomé, amb qui es casà el 1887. És considerada una de les deixebles més properes a Sigmund Freud, i com a tal una de les fundadores de la psicoanàlisi. De fet hi ha qui parla de què la relació entre ambdos personatges anava més enllà de la col·laboració teòrica o de la simple amistat. Trobà en Freud per primera vegada al 1911 en ocasió del Tercer Congrés Internacional de Psicoanàlisi, a Weimar.

Ella mateixa escriurà: "La meva vida esperava el naixement de la psicoanàlisi des que vaig deixar la infantesa". Quant és admesa als cercles psiconalítics esdevindrà molt propera a Rank i a Ferenczi, i es farà amiga íntima d'Anna, l'únic fill de'n Sigmund que seguirà la carrera psicoanalítica. Freud farà molt de cas a la seva perspectiva "femenina" de la psiconàlisi, però no coincidí amb la seva visió del paper de la religió, en la que ella considera la pèrdua de Déu al domini de les energies vitals, mentre que el mestre la situa al terreny de les il·lusions.

Posseïdora de una bellesa excepcional i d'un estil seductor, que fàcilment podria encapir-se en el concepte de femme fatale, captivà a mes d'un dels principals intel·lectuals i artistes europeus de la seva època. Al 1882 va conèixer en Friedrich Nietzsche, i ell li proposa formar el "cercle d'esperits lliures", una "trinitat" d'ells dos i en Paul Rée. Nietzsche s'encatarinà bojament (literalment) de na Lou, de qui deia, malgrat el seu proverbial menyspreu de les dones, que era la seva "germana intel·lectual", i li proposà matrimoni dos cops. Dos cops que ella el rebutjà, malgrat, sembla, que li havia fet creure en la reciprocitat del seu amor. Hi ha qui sosté que fou a causa del trencament amb na Lou, que Friedrich embogí definitivament. Follia que l'acompanyarà fins a la mort al 1900.

Andreas-Salomé fou després la parella duradora i apassionada del poeta Rainer Maria Rilke. Va ser a petició d'ella que l'escriptor canvià el seu nom René pel de Rainer. Durant tres anys fou la seva parella exclusiva (1897-1900). Després, però, fou la seva confident íntima fins a la mort d'ell, el 1926

Amb motiu de la mort de Lou, Freud dirà: "Fou una personalitat que preferí romandre a l'ombra, d'una modèstia poc comuna". Ella per la seva part diu a les seves memòries: "A mida que lamento el fi proper de la meva existència, m'és més senzill abraçar en la seva totalitat aquest extrany objecte que és la vida humana".

Des del punt vista teòric, la seva preocupació principal fou el concepte i el desenvolupament del narcissisme. En aquest sentit, el seu treball fonamental fou: El narcissisme com a doble direcció. Entre molts d'altres escrits també destaca: Anal i sexual.

Obtingut de «http://ca.wikipedia.org/wiki/Lou_Andreas-Salom%C3%A9»


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

benvinguts comentaris