Paisos Catalans

dijous, 26 de febrer del 2009

Edward Hopper

De Viquipèdia

Edward Hopper (22 de juny de 1882 - 15 de maig de 1967) fou un pintor nord-americà conegut per les seves representacions realistes i misterioses de la soledat en els Estats Units contemporanis.

Nascut a Nyack, Nova York, Hopper estudià disseny i pintura. Un dels seus professors, l'artista Robert Henri, encoratjava els alumnes a fer servir l'art per causar una commoció al món. Henri, que va influir Hopper, animava els estudiants a fer representacions realistes de la vida urbana. D'aquesta manera, els seus estudiants, molts dels quals van esdevenir artistes famosos, van passar a ser coneguts com l'Ashcan School dins l'art nord-americà.

Un cop finalitzats els estudis, Hopper va fer tres viatges a Europa per tal de conèixer les noves tendències artístiques que s'hi desenvolupaven. Però a diferencia de la majoria dels seus coetanis que imitaven el cubisme, Hooper es va sentir atret per l'idealisme dels pintors realistes, tal i com es reflecteix en les seves obres primerenques.

Al mateix temps que treballava en el món de la publicitat, Hopper continuà pintant. El 1925 crea House in the Railroad, una obra clàssica que marca el pas a la maduresa artística. Aquesta pintura és la primera d'una sèrie de severes escenes urbanes i rurals en les que utilitza línies afilades i grans formes, que es mostren sota una il·luminació inusual que captura la naturalesa solitària dels éssers que s'hi representen. Sempre es tracta d'escenes de la vida del carrer nord-americana, com ara gasolineres, motels, bars o carreteres.

La seva obra més popular, Nighthawks (1942), ens mostra els clients solitaris que freqüenten un restaurant que obre tota la nit. L'aspra il·luminació elèctrica del restaurant fa que l'escena contrasti vivament amb la negra nit que hi ha a fora. els clients, asseguts en tamborets al llarg de la barra, estan aïllats els uns dels altres, fent que l'espectador es pregunti què els ha portat a aquell lloc en una hora tan tardana. Altres pintures famoses d'en Hopper són Chop Suey, Rooms for Tourists i Office in a Small City.

Les escenes rurals de Nova Anglaterra de Hopper, com ara Gas (1940), també segueixen una línia melancòlica. si considerem els temes de la seva obra, Hopper pot ser comparat amb Norman Rockwell, però mentre que Rockwell exaltava la vida americana en els pobles, Hopper descriu la vida rural donant-li el mateix sentit de solitud que utilitza en les escenes urbanes. També aquí Hopper fa ús dels espais amplis, representat per una gasolinera solitària al costat d'una carretera buida, destacant el contrast entre la llum natural del cel, matisada per la frondositat del bosc, i la brillantor de la llum artificial de l'interior de la gasolinera.

Hopper va morir el 1967 en el seu estudi de Nova York. La seva muller donà la seva obra al Whitney Museum of American Art. Altres obres de Hopper es troben al Museum of Modern Art de Nova York i a l'Art Institute of Chicago.

L'any 2004, una vasta col·lecció de les pintures de Hopper va ser duta de gira per diferents llocs d'Europa. Al museu Tate Modern de Londres l'exposició va ser vista per 420.000 persones al llarg de tres mesos d'exhibició.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

benvinguts comentaris