Paisos Catalans

diumenge, 1 de març del 2009

2 de març del 1974 trist aniversari. Fa 35 anys que van matar a Salvador

La torna de la torna
Carlota Tolosa (pseudònim d'un col·lectiu integrat per Ramon Barnils i nou persones més). Editorial Empúries, 1985. El llibre relata les execucions, el 1974, de Puig Antich a Barcelona i Heinz Chez a Tarragona.(fragments)
    (...) va arribar a la Model el botxí, provinent de Badajoz, en un cotxe de la policia (...) dins d'un maletí negre portava el garrot (...) Puig Antich va esperar l'arribada de l'indult fins l'últim moment (...) El director arriba a la sala condicionada per fer les funcions de capella i adreçant-se a Puig Antich li diu: "Ha arribat el moment" (...) El breu trajecte que anava fins el lloc on el botxí havia preparat el garrot era ple de policies socials (...) A l'última habitació de paquets, que normalment es feia servir de magatzem, clavada a terra amb ciment, una biga de fusta esperava. Contra la biga, una banqueta sense respatller (...) El botxí li posa l'anella al voltant del coll, mentre l'habitació es va omplint: el capellà de la presó, el metge, els funcionaris, policies (...) El metge va prenent el pols de Puig Antich fins que decideix que ha deixat de bategar, i que ja pot certificar la defunció: "A Barcelona, a 2 de març de 1974 i sent les nou quaranta hores, s'estén la present diligència per fer constar que en la presó d'homes d'aquesta ciutat ha estat executada per garrot la pena de mort en la persona del reu Salvador Puig Antich" (...)

    Aquest mateix matí, a un quart de deu, a la presó provincial de Tarragona donaven garrot a Heinz Chez. Feia vint-i-set anys que no es complia cap pena de mort a Tarragona, i era la primera en aquella presó (...) A les nou del matí se li va comunicar la immediata execució (...) A continuació el van conduir fins el garrot (...)

    La coincidència de totes dues execucions va constituir una part de l'estratègia del Règim per desvirtuar el caràcter polític de l'execució de Puig Antich. Tres anys més tard Els Joglars, referint-se a aquests fets, van posar en escena "La Torna". Ja se sap, la torna és allò que s'afegeix a una mercaderia perquè acabi de fer el pes. Així, l'execució de Puig Antich va necessitar la torna tràgica de la mort d'Enric Heinz Chez. Els Juglars van ser jutjats en consell de guerra pel contingut d'aquesta obra.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

benvinguts comentaris